![Átadták az Év Pálinkás Bonbonja verseny díjait a Gyulai Pálinkafesztiválon 1 Gyulai Pálinkafesztival](https://www.agrarkapu.hu/wp-content/uploads/2024/05/Gyulai-Palinkafesztival.jpg)
Fotó: Gyulai Pálinkafesztivál Facebook
Tavaly a pálinkafesztivál kiemelt gyümölcse a meggy volt, akkor a cég a legjobb meggypálinkás bonbon kategóriát nyerte meg.
A legjobb krémtöltelékkel készült kézműves bonbon kategóriában a soltvadkerti Szent Korona Cukrászda Vilmoskörtés parmezános III. fantázianevű kreálmánya győzött.
Idén meghirdettek két új kategóriát is a szervezők. A legjobb mentesen készült pálinkás bonbon címét a tolnai Tündércsoki manufaktúra Bodzavarázslat nevű terméke érdemelte ki. A legjobb oktatási intézményben készült kézműves pálinkás bonbont pedig a Budapesti Komplex Szakképző Centrum Gundel Károly Vendéglátó és Turisztikai Technikumában András Mira készítette, az édesség fantázianeve: Fanyarka.
A versenyt idén rendezték meg másodszor, célja a hungarikum magyar pálinka mint nemzeti ital és a minőségi csokoládék közös kulináris élvezeti értékeinek népszerűsítése; továbbá a hazai kézműves csokoládés műhelyek, és a minőségi gyümölcspálinkákat gyártó cégek szakmai együttműködésének előmozdítása volt.
A versenyre Magyarországon vagy határon túl működő, adószámmal rendelkező vállalkozások nevezhettek, amelyek a bonbonok előállításához kereskedelmi célú pálinkafőzdék pálinkáit használhatták fel.
Nevezni lehetett krémtöltelékkel készült kézműves pálinkás bonbonnal; és külön bírálták a birspálinka felhasználásával készült édességeket.
Utóbbiból 30, az egyéb pálinkák felhasználásával készült bonbonból 68 darabot neveztek be. Mindenmentes bonbonból 8-at bírált a szakmai zsűri; a negyedik kategóriára 11 iskolából 27 nevezés érkezett.
A mintákat 50 pontos rendszerben bírálta a 12 tagú, főként cukrászmesterekből és pálinkaszakértőkből álló zsűri, figyelve azok megjelenését, szerkezeti felépítését, a krémességet, a kreativitást és az összbenyomást.
MTI
Népszerű cikkek a rovaton belül
Javában tart a grillszezon
A tevetej magyar feldolgozását tanulmányozzák közép-afrikaiak
Sütve, főzve is ízletes a nyár egyik slágerzöldsége, a csemegekukorica
A Pápai Hús Kft. sonkái bekerültek a Magyar Értéktárba
Jó pálinkaszezont ígér az idei gyümölcstermés
Olcsóbbak az idénygyümölcsök tavalyhoz képest
Már kaphatók a mézédes magyar görögdinnyék
Csökkentek a tojás- és húsárak tavalyhoz képest
Megjelentek a feldolgozóüzemek beruházásait támogató pályázati kiírások