június 24, 2024

Elindult a nevezés az idei Brillante párlatversenyre

Brillante - 2023 Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny

Brillante Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny Facebook

Elindult a nevezés a Brillante – 2023 Nemzetközi Pálinka- és Párlatversenyre, az esemény évek óta a Gyulai Pálinkafesztivál kísérőrendezvénye. A szervezők idén visszatérnek a pandémia előtti gyakorlathoz, így a 23. Gyulai Pálinkafesztivált tavasszal, május 26-28. között rendezik meg.

A versenyen idén is keresik a legjobb bérfőzetett párlatot, a legeredményesebb magánfőzőt és bérfőzetőt, valamint a legeredményesebb bérfőzdét. Díjazzák a legjobb kereskedelmi pálinkát és a legeredményesebb kereskedelmi főzdét is.

Az év gyümölcse idén a meggy, a legjobb abból készült párlatot külön díjazzák majd – olvasható a rendezvény honlapján.

A fődíjak mellett kategóriagyőzteseket is hirdetnek, illetve arany, ezüst, bronz minősítéseket is kiosztanak.

Brillante - 2023 Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny
Forrás: Brillante Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny Facebook

Nevezni bárhonnan lehet, az elmúlt években érkeztek már minták Szlovákiából, Romániából, Szerbiából, Ukrajnából és Izraelből is. Tavaly rekordszámú nevezés érkezett a versenyre, 989 mintát küldtek be.

A beérkezett mintákat számítógépes adatbázisra építve szakmai zsűri bírálja április 21-22-én. Megvizsgálják, hogy a termék ízében, illatában tiszta-e, és hogy érezhető-e rajta az alapanyagként használt gyümölcs karaktere. Emellett a textúrát és az összbenyomást pontozzák. A minták beküldésének határideje április 14-e, az eredményhirdetés május 27-én lesz.

A versenyszabályzat ITT érhető el.

MTI / Agrárkapu