Elindult a nevezés a Brillante – 2023 Nemzetközi Pálinka- és Párlatversenyre, az esemény évek óta a Gyulai Pálinkafesztivál kísérőrendezvénye. A szervezők idén visszatérnek a pandémia előtti gyakorlathoz, így a 23. Gyulai Pálinkafesztivált tavasszal, május 26-28. között rendezik meg.
A versenyen idén is keresik a legjobb bérfőzetett párlatot, a legeredményesebb magánfőzőt és bérfőzetőt, valamint a legeredményesebb bérfőzdét. Díjazzák a legjobb kereskedelmi pálinkát és a legeredményesebb kereskedelmi főzdét is.
Az év gyümölcse idén a meggy, a legjobb abból készült párlatot külön díjazzák majd – olvasható a rendezvény honlapján.
A fődíjak mellett kategóriagyőzteseket is hirdetnek, illetve arany, ezüst, bronz minősítéseket is kiosztanak.
Nevezni bárhonnan lehet, az elmúlt években érkeztek már minták Szlovákiából, Romániából, Szerbiából, Ukrajnából és Izraelből is. Tavaly rekordszámú nevezés érkezett a versenyre, 989 mintát küldtek be.
A beérkezett mintákat számítógépes adatbázisra építve szakmai zsűri bírálja április 21-22-én. Megvizsgálják, hogy a termék ízében, illatában tiszta-e, és hogy érezhető-e rajta az alapanyagként használt gyümölcs karaktere. Emellett a textúrát és az összbenyomást pontozzák. A minták beküldésének határideje április 14-e, az eredményhirdetés május 27-én lesz.
A versenyszabályzat ITT érhető el.
MTI / Agrárkapu
Népszerű cikkek a rovaton belül
Szakmai nap és piacbemutató: fókuszban a termelői piacok
Kinek való a mezőgazdasági munka? 3 szempont
Búzaszentelő Ünnepséggel indult el az idei Magyarok Kenyere Program
Bécsben is elindult az ingyenes “társkereső” méheknek és virágoknak
Alföldi Állattenyésztési és Gazdanapok Szakkiállítást és Vásár májusban
Minden az álhírekről: Így tudod felismerni az internetes valótlanságokat és ferdítéseket
Az idén is támogatja a fiatal agrárszakembereket a K&H
Májusban Pápai Expo és Agrárpiknik, fókuszban a generációváltás
Bükk, Mátra, szőlő, bor – az egri borvidéken élmény dolgozni!