június 24, 2024

Az agrár- és élelmiszeripar stratégiai ágazattá vált

depot 1406937 960 720

A dolgozók helytállása a járványhelyzetben azt eredményezte, hogy az agrár- és élelmiszeripar stratégiai ágazattá vált – mondta az agrárminiszter csütörtökön a hajdú-bihari Egyeken, ahol átadták a település új piacát és csónakkikötőjét.

Nagy István emlékeztetett rá, hogy ez az egyetlen ágazat, amely egy percre sem állt le a vészhelyzetben, a munkavállalók folyamatosan dolgoztak, etették az állatokat, vetettek, arattak, biztosították az élelmiszereket az ország lakosságának.

Ennek a kitartó munkának is köszönhetően 17,5 százalékról 80 százalékra emelte a kormány a vidékfejlesztési támogatások mértékét, a támogatás összege elérte a 4265 milliárd forintot – mondta a miniszter megjegyezve, hogy az idén annyi pénzt fizetnek ki támogatásra, mint a megelőző hét évben.

Az egyeki piacfejlesztés apropóján Nagy István azt mondta, minden település központjában piacnak kell lennie, ami hozzájárul a helyi gazdaság, termelők és közösségek megerősödéséhez. Minden tizedik forintot a piacokon költik el az emberek, ezt az arányt növelni kell – fűzte hozzá, megjegyezve, hogy a gazdaság erősítésére a legkisebb vállalkozások önrész nélkül ötmillió forintra pályázhatnak, az önkormányzatoknak 100 millió forintot tudnak adni, a kisebb gazdaságokat 50-100-200 millióval, a nagyokat akár kétmilliárd forint pályázati forrással tudják segíteni.

Emlékeztetett rá, hogy tavaly novemberig lehetett pályázni az állattartó telepek korszerűsítésére elkülönített 50 milliárd forintos forrásra. Az ötszörös túljelentkezés miatt úgy döntöttek, ha ilyen nagy a vállalkozási kedv, és a gazdák a járvány kellős közepén ennyire bíznak a jövőben, 260 milliárd forintra emelik a pályázható összeget.

Bodó Sándor, a térség országgyűlési képviselője, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikai államtitkára arról beszélt, hogy az utóbbi időszakban felértékelődött az egészség, a gazdaság biztonsága, a munkahelyek megőrzése.

Azt, hogy munkaalapú társadalmat építünk, a vidéki, az egyeki embereknek nem kell magyarázni, ott ez a szándék „nyitott szívekre és fülekre talál” mondta az államtitkár.

Bodó Sándor példaértékűnek nevezte a helyi fejlesztéseket, a 19 csónak és kishajó fogadására alkalmas úszókikötőre utalva megjegyezte: „a Tisza-part új fejezetet nyitott a település életében”.

Miluczky Attila, Egyek polgármestere pedig arról beszélt, hogy a település új piaca több mint 47 millió forintba került, amihez csaknem 41 millió forint vidékfejlesztési támogatást kaptak. A csónakkikötőt 9,5 milliós beruházással alakították ki – tette hozzá.
MTI