április 19, 2024
árpagyöngy

Noha nincs nagy hagyománya Magyarországon, az árpagyöngy egyre népszerűbb. Főleg a diétázók fedezik fel maguk számára, akik a rizs- és burgonyaköreteket helyettesítik ezzel a finom és egészséges étekkel. Érdemes fejben tartani, hogy az árpagyöngyöt főzés előtt be kell áztatni, még így is lassan fog megfőni.

Az árpagyöngy tápanyagtáblázata
TÁPANYAG MENNYISÉG
Víztartalom (g) 9,36
Energia (kcal) 350
Fehérje (g) 12,2
Zsír (g) 2,3
Szénhidrát (g) 72,4
Rost 16,8
Telített zsírsav (g) 0,47
Egyszeresen telítetlen zsírsav (g) 0,285
Többszörösen telítetlen zsírsav (g) 1,1
Koleszterin (mg) 0
Cukortartalom (g) 0,8
Vas (mg) 3,4
Magnézium (mg) 138
Kalcium (mg) 31
Foszfor (mg) 260
Cink (mg) 2,71
Kálium (mg) 445
Nátrium (mg) 12
Mangán (mg) 1,922
Réz (mg) 0,51
Szelén (mikrogramm) 37
B1-vitamin (mg) 0,6
B2-vitamin (mg) 0,276
C-vitamin (mg) 0
Niacin (mg) 4,8
Pantoténsav (mg) 0,29
B6 vitamin (mg) 0,32
Folát (mikrogramm) 19
Folsav (mikrogramm) 0
A-vitamin (NE) 26
A-vitamin (RAE) 1
B12 vitamin (mg) 0
Retinol (mikrogramm) 0
Alfa-karotin (mikrogramm) 0
Béta-karotin (mikrogramm) 12,6
Béta-kriptoxantin (mikrogramm) 0
Lutein-zeaxantin (mikrogramm) 160
Likopin (mikrogramm) 0
E-vitamin (mg) 0,55
D-vitamin (mikrogramm) 0
D-vitamin (NE) 0
K-vitamin (mikrogramm) 2,2