június 17, 2024

Az élelmezésbiztonság a talajnál kezdődik

gffa

Közös nyilatkozat elfogadásával zárult a nyolcvanhat ország és tizenkét nemzetközi szervezet részvételével online megrendezett 14. Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világfórum (GFFA), amelynek munkájában Magyarország is aktív szerepet vállalt – közölte az Agrárminisztérium.

A világ egyik nagyobb agrárfórumát – a tavalyihoz hasonlóan – virtuálisan tartotta meg a német szövetségi agrárminisztérium. Az eseményen 86 ország agrárvezetője vett részt a világ minden tájáról, amelyen Magyarországot Bencsik Dávid nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár képviselte. A rendezvényen megjelent országok a Föld lakóinak kétharmadát reprezentálták – írták.

A GFFA egy olyan nemzetközi konferencia, amely a globális agrár- és élelmiszerpolitika szempontjából létfontosságú kérdésekkel foglalkozik. Berlinben évente, a Nemzetközi Zöld Héttel (IGW) egy időben tartják. A fórum számos olyan eseményt tartalmaz, amelyek a politika, az üzleti élet, a tudomány és a civil társadalom szakértőiből álló nemzetközi közönség számára lehetőséget nyújtanak a globális agrárpolitikával és az élelmezésbiztonsággal kapcsolatos kérdések és kihívások megvitatására – áll a közleményben.

A 14. GFFA-fórum központi témájának a fenntartható talajhasználatot tűzték ki, ezen belül az élelmiszerbiztonságra helyezték a hangsúlyt – tették hozzá.

A közlemény szerint Magyarország a talajvédelem javítása témakörében ismertette álláspontját. Hazánk elkötelezett a fenntartható fejlődés és a környezetkímélő mezőgazdaság megvalósításával kapcsolatban. Célunk, hogy egyszerre javítsuk az élelmiszerellátást és óvjuk a környezetet. A termőföld Magyarország nemzeti kincse, közös öröksége, egy olyan egyedülálló érték, melyet ápolni, védelmezni kell. Ezért illeti alkotmányos védelem a hazai termőföldeket és a biológiai sokféleséget is – fűzték hozzá.

A helyes talajhasználati gyakorlatok megvalósítása érdekében Magyarország 2021-ben Talajvédelmi Cselekvési Tervet dolgozott ki a termőföldek védelmére. Fontos, hogy a termőföldeken a termőföld környezeti-, klimatikus- és talajviszonyaira alapozott, tudatos talajvédő földhasználat valósuljon meg. Ezért hazánk egy központi talajinformációs monitoring rendszer kiépítésén is dolgozik – áll az AM közleményében.

A fölhasználatra vonatkozó konkrét előírások mellett szükség van a talajvédelmet szolgáló beruházások támogatására is, illetve nagy hangsúlyt kell fektetni a gazdálkodók ilyen irányú képzésére, a megfelelő tudásátadásra és tanácsadásra. A digitális átállás szintén nagymértékben hozzájárulhat a talajok fenntartható használatához, ezért e terület is a támogatáspolitika fókuszában kell, hogy szerepeljen. A rendezvény zárásaként a résztvevők közös nyilatkozatot fogadtak el – áll az AM közleményében.

MTI