június 15, 2024

Az EU 430 millió uniós forrás mozgósítását javasolja a mezőgazdasági ágazat támogatására

euro pénz

Fotó: Pixabay

Az Európai Bizottság 430 millió euró uniós finanszírozás mozgósítását javasolja a kedvezőtlen éghajlati jelenségek, a magas inputköltségek és a különféle piaci és kereskedelmi problémák által sújtott európai mezőgazdasági termelők számára – jelentette be a brüsszeli testület.

Az új támogatási csomag 100 millió eurót irányoz elő öt, Ukrajnával szomszédos tagállam számára, mivel ezen országok termelői az ukrán gabona nagymértékű importját követően logisztikai és értékesítési gondokkal néznek szembe. Az összegből – az uniós tagállamok agrárminisztereinek hétfői megegyezése értelmében – Magyarországnak 15,93 millió, Bulgáriának 9,77 millió Lengyelországnak 39,33 millió, Romániának 29,73 millió euró, és Szlovákiának 5,24 millió euró áll majd rendelkezésre.

A fennmaradó 330 millió eurós összeget a többi, 22 tagállam között osztják majd el.

Mindkét támogatási csomag kifizetéseit az idei év végéig kell teljesíteni. Az érintett tagállamoknak értesíteniük kell a bizottságot az intézkedések végrehajtásának részleteiről, a támogatás elosztását meghatározó feltételekről, valamint a verseny torzulásának és a túlkompenzációnak az elkerülése érdekében hozott óvintézkedésekről.

A közvetlen pénzügyi támogatás mellett a testület közös agrárpolitikai alapok nagyobb összegű előlegfizetésének engedélyezését is javasolja. A közvetlen kifizetések akár 70 százalékát, valamint az állattartáshoz kapcsolódó vidékfejlesztési kifizetések 85 százalékát már október közepétől a gazdálkodók rendelkezésére bocsáthatnák, hogy javítsák pénzforgalmi helyzetüket.

MTI