június 17, 2024

Bájos szobanövények, amelyek a kertben is jól érzik magukat

szépcsalán

Számos olyan növény van, amely vagy feltűnő megjelenésével, vagy különleges virágával vonzza a tekintetet. Most olyan könnyen tartható bájos növényeket gyűjtöttünk össze, amelyek tavasztól a kertben, téltől a jó idő beköszöntéig a lakásban díszítenek. Az érdes kutyacsalán és a vaníliavirág minden része mérgező, ezért kisgyermekek érdeklődése elől feltétlen zárjuk el.

Érdes kutyacsalán

szépcsalán

Az érdes kutyacsalán, vagy szépcsalán (Acalypha hispiada) a kutyatejfélék családjába tartozik Távol-keleten őshonos. A könnyen bokrosodó (futó)növény érdekessége a hosszú vörös zseníliára emlékeztető barkája, amely akár 20-30 cm-t elérhetnek- kora tavasztól késő őszig folyamatosan képződnek. A szépcsalán őszig szabadban is tartható, a fényt kedveli, azonban a közvetlen tűző naptól óvni kell. Rendszeres öntözést és tápoldatozást igényel, a földje sose legyen száraz, azonban a túlöntözésre érzékeny. A téli nyugalmi időszakban csak mérsékelt locsolásra van szükség. Tavasszal ültessük át, különösen, ha a gyökerek kibújtak a cserép alján.

Háromszögletű madársóska

háromszögletű madársóska

A háromszögletű madársóska Brazíliában őshonos a népes Oxalis nemzetségbe tartozik. Egyes fajták közismert gyomnövények, mint a lóhere félék. A bordó vagy vörös levelű fajta kedvelt szobanövény, intenzív színével és virágaival kedves dísze az otthonoknak. Apró virágai lehetnek sárgás, vagy fehéres árnyalatúak, kora tavasszal jelennek meg, akár kora őszig folyamatosan virágzik. Az évelő növény nagyon jól érzi magát szabadban, a világos helyeket kedveli, azonban a tűző naptól védeni kell. Érzékeny a túlöntözésre, és a pangó vízre, télen a beltérben kevesebb öntözést igényel. Laza szerkezetű, tőzeges talajba ültessük, a rendszeres tápoldatozást szép egészséges hajtásokkal hálálja meg.

Kerti vaníliavirág

kerti vaníliavirág

Habár a kerti vaníliavirág nem kifejezetten szobanövény, azonban érdemes megismerni a virágok kellemes vaníliára emlékeztető illata miatt, amelyről sokunknak a sütemények és a barátságos konyha képe villan be. Korábban minden kertben virított pompás formájú lila virágzatával, amely mindig a nap felé fordul. Úgy tűnik, hogy a hosszas száműzetés után méltó helyet képvisel a 21. századi kertekben is. Előnye, hogy a nyári forróságot is elviseli, és olyan helyen él meg, ahol legalább 6 órás napfény éri. Meleg helyiségben, ablakpárkányon cserépben átteleltethető, kisgyermektől és háziállattól tartsuk távol, mert minden része mérgező.