július 20, 2024

Miért hullik a sugárarália levele?

Miért hullik a sugárarália levele

A sugárarália igen kedvelt szobanövény, amely részben köszönhető dekoratív megjelenésének, és viszonylag egyszerű gondozásának, még félárnyékos helyeken is jól tartható. Azonban nem optimális feltételek esetében, például túl meleg helyen gyakori probléma, hogy a levelek sárgulnak illetve lehullanak.

A sugárarália (Schefflera arboricola) a népszerű szobanövények közé tartozik. Az eredeti élőhelyén a Távol-Keleten, az Egyenlítő környékén virágzik, és termést is hoz, azonban szobai növényként csak levelével díszít. Általában a meleget, és a fényes helyeket kedveli, de jól érzi magát félárnyékos körülmények között is. Gondozása nem bonyolult, és kedvező feltételek esetén akár 1méter magasra is nőhet, de a plafonig felérő példány sem ritka. Levelei igen dekoratívak, gyorsan fejlődnek, különösen, ha nyáron a szabadban tartjuk. Fontos tudni, hogy minden része mérgező, ezért feltétlenül úgy helyezzük el, hogy sem kisgyermek, sem háziállat ne férjen hozzá.

Miért hullik a sugárarália levele

A sugárarália gondozása

Habár a sugárarália gondozása nem bonyolult, jó tudni, hogy a legjobban a szórt fényt kedveli. Könnyen megnyúlhat a sötétebb helyiségekben, és csak gyengébb hajtásokat fejleszt. Nem kedveli a huzatot, viszont rendszeresen párásítsuk a környezetét legalább hetente kézi permetezővel. Tavasszal a fiatalabb növény ha kinőtte a cserepet, akkor 1-2 mérettel nagyobb cserépbe átültethető, viszont az idősebb példányoknál elegendő évente a felszíni talajcsere. Ültetőközegül jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag virágföldet válasszunk.

Mitől sárgul a levele?

A sugárarália tavasztól egészen őszig rendszeres locsolást igényel. Viszont a túlöntözésre érzékeny, az üde zöld leveli könnyen elsárgulhatnak. Rendszeresen, hetente-kéthetente  tápoldattal is locsoljuk meg. Rövidnappalos hónapokban mérsékelten, és csak akkor öntözzük, ha száraz a földje.

Miért hullik a sugárarália levele

Miért hullik a sugárarália levele?

A levélhullásnak számtalan oka lehet, például természetes élettani folyamat, vagy a növény elöregedése, de sokszor betegségek, és kártevők okozzák. A sugárarália levélhullása általában túl meleg helyiségben való tartás, és a nem megfelelő páratartalom (páraszegény) miatt fordul elő. A legideálisabb számára egy fűtött télikert klímája lenne, azonban ilyen optimális feltételeket csak kevesen tudnak a növények számára biztosítani. A túlöntözésre érzékeny, amely szintén oka a levelek sárgulásának és lepotyogásának.