június 24, 2024

Kurkuma: csodaszer a keleti konyhában?

Kurkuma

Magyarországon egyelőre kevésbé elterjedt, de egyre ismertebbé válik a kurkuma. A legtöbbször a keleti éttermek kínálatában találkozhatunk olyan ételekkel, amelyek ízvilágát a kurkuma határozza meg. A gyógyító fűszer, a kurkuma elsősorban rikító sárga színével vonja magára a figyelmet.

A kurkuma a gyömbérfélék családjába tartozik, őshazája a trópusi és szubtrópusi Délkelet-Ázsia. Ma Indiában, Thaiföldön és Indonéziában találhatók a legnagyobb termőterületei. Ahogyan a többi gyömbérfélét, úgy a kurkumát is a gyökeréért, illetve a szár részeiért termesztik; többféle felhasználási módját alkalmazzák, de az általunk leginkább ismert fűszerőrlemény a szár főzés utáni szárításával és őrlésével készül.

A kurkuma hatóanyagai

A kurkuma kutatása az utóbbi két évtizedben indult meg. A kutatások középpontját a kurkumában található hatóanyagok képezik; a kurkumin, a sárga demetoxi-kurkumin és bisdemetoxi-kurkumin polifenol vegyületek, illetve ezek származékai, melyeket kurkuminoidoknak nevezünk.

Egyértelműen bizonyított, hogy a kurkuma hatóanyagai fontos szerepet tölthetnek be a sejtek biokémiai láncolatában, ami abban mutatkozik meg, hogy képesek megvédeni az egészséges sejtek biokémiai folyamatait.

Kurkuma

Ez a fajta hatásmechanizmus leginkább a flavonoidokhoz hasonlítható; antioxidáns hatással rendelkeznek, valamint serkentik a szervezetbe kerülő lebontó és egyéb enzimeket. Hatékonynak minősülnek a gyulladások csökkentésében, a daganatok megelőzésében, a természetes védekezőképesség fokozásában, valamint antibakteriális és vírusölő hatással is rendelkeznek.

A kurkumin egyáltalán nem ismeretlen hatóanyag akkor sem, ha magával a kurkumával először találkozunk. Ez az anyag megtalálható a curryben is, illetve szintetikus formája az E-100 néven ismert élelmiszer ipari színezék.

A kurkumát bátran alkalmazhatjuk különböző ételek ízesítésére, de tartsuk fejben, hogy jellegzetesen enyhén fanyar és kesernyés ízt ad az ételeknek.