május 20, 2024

Bécsben is elindult az ingyenes “társkereső” méheknek és virágoknak

facélia-mézontófű méh méhecske

Méh gyûjt virágport virágzó facéliáról (mézontófû, Phacelia tanacetifolia) a Zala megyei Hahót határában 2021. október 17-én. MTI/Varga György

Alsó- és Felső-Ausztria után Bécsben is elindult az ingyenes “társkereső” szolgáltatás méheknek és virágoknak: a kertészek, borászok és más földtulajdonosok bejelenthetik, hova várják a méheket, a méhészek pedig egy időre odaköltöztethetik a méhkasaikat – közölte Bécs Város budapesti irodája.

A Bienenwanderbörse nevű ingyenes online platformot a Bécsi Agrárkamara üzemelteti, és méhészek, valamint földtulajdonosok regisztrálhatnak rá – olvasható a közleményben.

Mint írják,

az online térképen a kertészek, borászok vagy nagy zöldterületekkel rendelkező cégek, önkormányzatok megadhatják, hova várják a méheket, a méhészek pedig a virágzás idejére odaköltöztetik a méhkasaikat.

A dolog fordítva is működik:

a méhészek is jelezhetik, hogy például repce- vagy napraforgóültetvényt keresnek méheik számára.

A haszon így kölcsönös, hiszen a helybe vitt méhek több növényt tudnak beporozni, ami több termést jelent. Az osztrák főváros hétszáz méhésze pedig több mézre számíthat, amit aztán a bécsiek ehetnek meg – áll az összegzésben.

MTI