május 20, 2024

Alföldi Állattenyésztési és Gazdanapok Szakkiállítást és Vásár májusban

Alföldi Állattenyésztési és Gazdanapok Szakkiállítás és Vásár

Május 2–4. között 31. alkalommal rendezik meg az Alföldi Állattenyésztési és Gazdanapok Szakkiállítást és Vásárt Hódmezővásárhelyen. A háromnapos rendezvényen – amely az elmúlt három évtized alatt a magyar vidék legjelentősebbjévé nőtte ki magát – több mint négyszáz kiállító mutatja be azt, amire a legbüszkébb.

– Hogyan tudjuk évente a Dél-Alföldre csalogatni az agrárium hazai legjobbjait? – tette föl a kérdést a mai sajtótájékoztatón Antal Gábor, a rendező Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója.

Igényességgel, színvonallal, többek között a kiállítási terület folyamatos bővítésével, szépítésével, újdonságokkal és partneri együttműködésekkel. A szakmai partnerek között kiemelkedő Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora, Gyuricza Csaba a magyar mezőgazdaság termékei feldolgozásának fontosságát tekinti a jövő zálogának, hiszen Magyarország nem kelhet mennyiségi versenyre Európa nagyágyúival, a franciákkal, a németekkel, az ukrán és az orosz gabonaexportőrökkel.

A tudományos eredmények gyakorlati alkalmazása, a digitalizáció, a technológiai fejlesztés mellett ki kell alakítanunk azt a feldolgozóipart, amellyel élre állhatunk.

Gyuricza Csaba a rendezvénysorozat szakmai konferenciáit ajánlotta a nagyérdemű figyelmébe, amelyeken az ágazatok legkiválóbb szakemberei tartanak előadásokat.

Fekete Balázs, a Hód-Mezőgazda Zrt. állattenyésztési, egyben kiállítási igazgatója büszkén számolt be arról, hogy a rendezvény másfél évtizede a Holstein-Fríz szarvasmarha-tenyésztők országos seregszemléje, tenyészállat-kiállítása. Hozzájuk időközben felzárkóztak a fajtatiszta sertéstenyésztők, a Charolais szarvasmarha-tenyésztők. Azaz a legígéretesebb tenyészállatok éves kiválasztásának, elbírálásának Hódmezővásárhely ad otthont. Előrelépés a nemzetközi nyitás: idén horvát gidrán lovakat, osztrák szimentáli szarvasmarhákat is láthatnak az érdeklődők.

A tavaly bevezetett újítás, a kiállításon szakmai kalauzolással végighaladó Tanösvény idén is csábítja a tudásra vágyókat, élményt nyújt a szakmában jártasaknak és a kevésbé jártasaknak egyaránt.

Programok

AAMN31 Program HUN 1

Forrás: Magyar Nemzet