június 17, 2024

Benzines vagy elektromos láncfűrész a nyerőbb választás?

elektromos láncfűrész

Örök dilemma, hogy melyik az az energiaforrás, ami a legtöbb előnnyel kecsegtet. Nyilván, ha kizárólag a környezetvédelmi szempontok a mérvadóak, akkor a vita a nullponton el is dől. De, különösen speciális feladatok esetén, nem csupán ez az egy tényező számít.

Íme, segítség a mérlegeléshez!

Nagyon gyorsan tisztázható ez a fogós kérdés. Nincsen másra szükség, mint egy összehasonlításra, amiből kiderül, hogy az egyes láncfűrész típusok mit is kínálnak pontosan. Az egyéni mérlegelés ezek után nem okozhat nehézséget.

A benzinmotor hátránya köztudott. Nem kis mennyiségű káros anyagot bocsájt ki, ami szennyezi a környezetet, és egészségkárosító hatása sem kérdéses. Ellenben hatalmas teljesítményre képes, számtalan méretben beszerezhető, könnyen mobilizálható, és addig végzi a feladatát, amíg az üzemanyag tart.

Ezzel szemben, vagy emellett az elektromos típusok vagy hálózathoz, vagy aksihoz kötöttek. Előbbi fizikai korlátozást jelent, lévén a mozgásteret nagyban beszűkíti a zsinór meglévő hossza. Utóbbi pedig véges üzemidőt hoz magával, addig dolgozik a fűrész, amíg az aksija le nem merül. Ellenben az elektromos energiaforrás nem mérgezi a természetet, hiszen nincsen kibocsájtott benzingőz. Kisebb feladatok gondtalan és precíz lezavarásához amúgy maximálisan jó választás.

Jó az aksi – vagy mégsem?

Látszólag az akkumulátoros elektromos verzió kínálja a legtöbb pozitívumot. Ugyanakkor még mielőtt ezt a típust kiáltanánk ki „győztesnek”, azért lényeges kihangsúlyozni, hogy az aksi amekkora szabadságot ad, akkora kötöttség is egyben. Ha lemerül, akkor nincsen tovább. Márpedig alapjáraton nem bír olyan sokat egy szuszra, mint mondjuk a benzines. Az üzemidő lejártával aztán nem marad más, mint a töltés.

Viszont igaz, ami igaz, néhány aprócska ág felvágásához hiba lenne benzines variációt beszerezni, hiszen annak a teljesítménye abszolút kárba veszne. Úgyhogy a legjobb taktika még mindig az egyéni igények alapos körbejárása, és azok felmérése. Ha ez megvan, akkor onnantól kezdve már nem okozhat fejfájást a kiválasztás, illetve a vásárlás.