június 20, 2024

Budapesten tanácskoznak a világ legnagyobb ipari paradicsom feldolgozói

paradicsom-ipar-feldolgozás univer

Mossák a beérkezett paradicsomot Közép-Európa legnagyobb paradicsom-feldolgozó üzemében Kecskeméten az átadás napján, 2017. augusztus 24-én. A kecskeméti székhelyű Univer Product Zrt. 4,3 milliárd forint összértékű kapacitásbővítő fejlesztését 2,1 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatással segítette a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a nagyvállalati beruházási támogatási program keretében. MTI Fotó: Mészáros János

A globális ipari paradicsom feldolgozói és -termelői szektor legnagyobb szereplői érkeztek Budapestre az Ipari Paradicsom Világtanács (WPTC) és a Nemzetközi Kertészettudományi Társaság (ISHS) 15. világkongresszusára, 17. szimpóziumára – közölte az Univer Product Zrt., az esemény kiemelt támogatója.

A legnagyobb közép-európai paradicsomfeldolgozó vállalat közleménye szerint a vasárnaptól szerdáig tartó eseményre mintegy 400 szakember érkezett.

A konferencián az iparág globálisan meghatározó szereplői, kutatási szakemberei és adatelemzői egyaránt megjelennek. Így többek között a Bayer Vegetable Seeds, a Tomato Europe, az Euromonitor, az Aarhusi Egyetem vagy a Kaliforniai Egyetem Davisi Oktatási Iskolája részéről is előadnak. A tervek szerint áttekintik és megvizsgálják az új és feltörekvőnek mondható mezőgazdasági trendeket, elemzik a globális paradicsomipar helyzetét. Terítékre kerülnek a feldolgozási terület legújabb innovációi, a mesterséges intelligencia által biztosított lehetőségekre is kitérnek – írták.

Közölték: világviszonylatban a friss paradicsom éves termelése megközelítőleg 180 millió tonnát tesz ki. Ennek a volumennek a negyedét termesztik közvetlenül a feldolgozóipar számára, amelynek köszönhetően a paradicsom a világ vezető, feldolgozásra szánt zöldségeinek egyike. A WPTC által összesített adatok szerint így a globális élelmiszeripar legnagyobb márkáihoz tartozó üzemekben évente mintegy 39-41 millió tonna paradicsomot dolgoznak fel.

Az Euromonitor által a szervezetnek készített friss kutatás a világ paradicsomfeldolgozó szektorát mintegy 150 milliárd euró termelési értékűre teszi, és a prognózisok szerint ez 2027 végére meghaladja majd a 160 milliárd eurót.

A világ legnagyobb feldolgozójának az Egyesült Államok, azon belül Kalifornia, továbbá Kína és Olaszország számít. Magyarország is fent van a világ „paradicsomtérképén”: a szervezet adatai szerint a – 2023. évi – mintegy 110 ezer tonnás hazai ipar súlya 50 ezer tonnával marad el a francia ipar teljesítményétől. Ezzel Európában a 10. legnagyobb paradicsomfeldolgozó országnak számít.

A világ termésének több mint 90 százalékát az északi féltekén dolgozzák fel. Az egyenlítőtől délre Chile az egyetlen ország, ahol 1 millió tonnányit vagy annál több többet dolgoznak fel. Az ágazat erősen koncentrált: a tíz legnagyobb állam a világ éves termelésének mintegy 83 százalékát adja.

MTI