június 17, 2024

Petúnia: a balkonok népszerű virága

Petunia

A muskátli mellett a petúnia a legnépszerűbb egynyáriak egyike, számtalan hibridje létezik. Napos és félárnyékos teraszokon jól tartható. Más balkonnövényekkel összeültetve is nagyon jól mutat, arra kell csak ügyelni, hogy kedveli a vizet, és meghálálja az elvirágzott részeinek a lecsipegetését.

A petúnia a legkedveltebb egynyári növény, számos hibridje kapható, és évről évre új növény kerül bevezetésre. A közelmúlt slágere a Petunia ’Crazy Black Mamba’ volt, de a kollekcióból nem könnyű választani a szemet gyönyörködtető példányok miatt. Igen népszerű volt a vásárlók körében a Razzmatazz és Mandeville, vagy a kékes-lilás Virgo példányok is. Rendkívül jól mutatnak függesztve kaspóban, de akár balkonládákban is. A magaságyással rendelkezőknek érdemes olyan fajtákat választani, amelyek alacsonyra nőnek és hajlamosak a terjedésre.

A petúnia gondozása

A petúnia rendkívül sokáig díszíti virágaival a teraszokat és a balkonokat, a bársonyos szirmú virágok rengeteg féle színben és méretben pompáznak. Népszerűségének egyik oka az egyszerű a gondozásban rejlik, a bőséges virágzását elősegíthetjük az elvirágzott fejek rendszeres leszedésével, és a gondos öntözéssel.

A petúnia számára fontos a megfelelő hely kiválasztása: legalább napi hat órás napfényre van szüksége a tökéletes fejlődéshez. Jó ötlet lehet hetente a kaspót átfordítani, így a nap egyformán éri, és arányosan fog a növényünk fejlődni. Ültetetéshez jó vízelvezető képességű tőzeges talajt válasszunk. Nagy melegben legalább kétszer reggel/este locsoljuk meg, de a pangó vizet mindig öntsük ki a cserép alól és heti rendszerességgel tápoldatozzuk.

Petúnia gondozása

A petúnia fajtái

A kisvirágú petúnia igen kedvelt, a virágai általában 2,5 cm átmérőjűek, előnye továbbá hogy igen ellenálló a szélsőséges időjárási viszonyokkal szemben.

A sokvirágú futó változat bírja a szelet és az esőzést is, a virágai mérete általában a kisvirágú petúnia duplája, 5 cm átmérőjűek. A futó (csüngő) és a félfutó fajták hajtásai akár 50-80 cm-re, de akár 100 cm hosszúra is megnőhetnek.

Körülbelül 10 cm átmérőjű virágokat hoz a nagyvirágú este illatozó petúnia, amelynek balzsamos illata belengi a nyár esti teraszokat.

A petúnia betegségei és kártevői

A petúnia leggyakoribb kártevője a levéltetű, és a szürkerothadást, vagy a lisztharmatot okozó gombás megbetegedések.