július 24, 2024

Dió, Perzsia gyümölcse

dió

A Perzsiából származó csonthéjas gyümölcs gazdag vitamin és ásványi anyag tartalmának köszönhetően korunk egyik kedvelt csemegéje, amely egész sor jótékony hatást gyakorol az emberi szervezetre.

A dióban található telített zsírsavak kiválóan alkalmasak arra, hogy egy kiadós zsíros étkezés után ellensúlyozzák a koleszterinszintet. Ugyanakkor nagy mennyiségben tartalmaz omega-3 zsírsavat és antioxidánsokat. Ezek együttesen hatékonyan csökkentik a vérben megtalálható zsírok mennyiségét, azaz védik a szív egészségét.

Nem csak közvetlenül a szívvel, hanem az érrendszerrel és a vérrel is jót tesz. A dió vértisztító hatással rendelkezik, illetve hozzájárul a vérerek rugalmasságának megőrzéséhez.

Egyes kutatások arra világítanak rá, hogy a dióban található polifenolok némelyike antimutagén és antioxidáns aktivitással bír, ennek köszönhetően viszont hozzájárulhatnak a daganatos betegségek megelőzéséhez, illetve a rákburjánzás megakadályozásához.

A dió vitamin tartalma elsődlegesen A-, B6-, E-, K- és C-vitaminból, thiaminból, ribofavinból, niacinból, pantothenicból és folsavból tevődik össze.

Mindezek mellett megtalálhatóak benne a kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, nátrium, cink, réz, mangán és szelén ásványi anyagok.