április 18, 2024

Körte, az emésztés segítője

Körte

Az alma mellett a körte az egyik legnépszerűbb őszi gyümölcsünk, amelyet a lakosság általánosan fogyaszt. Kiváló hatást gyakorol a szervezett rendes működésére, ezért érdemes rendszeresen fogyasztanunk.

A körte abban is hasonlít az almához, hogy már az ókorban nagy népszerűségnek örvendett és gyógyító hatást tulajdonítottak neki. Egyenesen az istenek ajándékának tartották, viszont a fogyasztása az évszázadok során soha nem tudta felülmúlni az almáét.

A körte magas antioxidáns tartalma gátolja a káros szabadgyökök termelődését az emberi szervezetben. A benne található vitaminok és ásványi anyagok pedig természetes immunerősítőként hatnak, így védnek bennünket a legkülönfélébb megbetegedésektől.

A körtét elsősorban C-vitamin, B1 és B2-vitamin, illetve A-vitamin forrásként ismerjük, de megtalálható benne a kalcium, magnézium, vas és jód is. Ezeknek az ásványi anyagoknak és vitaminoknak köszönhetően a körte hatékony ellenszere a reumatikus betegségeknek, a depressziónak, a kimerültségnek és a vérszegénységnek is.

A körte és az emésztés

A körte magas rosttartalmának köszönhetően elősegíti az emésztést és a belek tisztítását. Ennek köszönhető, hogy a körte bizonyítottan segít megelőzni a vastagbél rákos megbetegedéseket. Mindezek mellett gyomornyugtató hatással rendelkezik, csökkenti a gyomorsav mennyiségét, tehát a gyomorégés ellen is hatásos megoldás.

A körte és a szív

A körte jelentős mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, amelyek hozzájárulnak a szív- és érrendszeri betegségek elleni védekezéshez. A gyümölcsben található antioxidánsok hatékonyan csökkentik a vérben megtalálható zsírok mennyiségét.

A különböző antioxidánsok a körte különböző részeiben fordulnak elő legnagyobb mértékben, a legfontosabb és legnagyobb mértékben megtalálható antioxidánsok épp a körte héjához közel, ezért érdemes hámozás nélkül fogyasztanunk.