július 17, 2024

Tippek a megfelelő virágföld kiválasztásához

viragfold2 uj

Manapság széles választék kapható a gazdaboltokban és különböző üzletekben. A fajtákkal a vásárlók sok esetben tisztában vannak, de gyakran a minőségi szempontokról nem rendelkeznek elegendő információval. Az általános virágföld a legnépszerűbb, amely a legtöbb növény számára megfelelő ültetőközeg.

Alapvető elvárása a kertészkedőknek, hogy a előrecsomagolt földek megfelelő minőségűek legyenek mind a vevő mind a növény számára. A megítélés szempontjából főként érzékszervi benyomásokra hagyatkozhatunk kibontás után- illetve pár hét múlva, amikor azt tapasztaljuk, hogy későn csírázik, illetve a növény nem megfelelően fejlődik, súlyos esetben elpusztul. Kezdő kertészként főként ápolási problémának gondoljuk, és nem is gondoljuk, hogy maga az ültetőközeg a probléma okozója. Nagyon fontos a megfelelő helyről történő beszerzése, a szakértők szerint gyakori probléma, hogy túlságosan magas a föld tápanyag-tartalma, amely a növényeket kiégeti amennyiben általános ültetőközegként használjuk fel a csomagolása alapján.

A választék a különböző fajtákból igen nagy, a legkeresettebb továbbra is az általános virágföld, és a muskátliföld, azonban a megnövekedett kertészkedési kedvvel és az információk miatt a vásárlók a speciális földeket is keresik, mint például a savanyú földet, és palánta földet is.

viragfold uj

Tippek a kiválasztáshoz

Sose a színes csomagolóanyag-zsák külseje alapján döntsünk!

Megfelelő tárolás

Az eredeti, zárt csomagolásban, fedett száraz helyen a virágföldek korlátlan ideig őrzik meg a minőségüket. Így a szabad ég alatt tárolt, napfénynek és esőnek kitett föld, vagy ha a kiszakadt zacskó miatt nedvesség éri a földet- már nem tekinthető kiváló minőségűnek.

Kötelező jelölések

A kötelező jelölések az alapinformációk mellett (példáula virágföld jellege-használatának célja, mennyisége literben, gyártó neve) fontos beltartalmi alapadatokat tartalmazzák. A minőségét és állandóságát a felhasznált alapanyagoktól-komposztált trágyától, tőzegtől függ. A hatósági előírásoknak megfelelően minimumértékeket tüntetnek fel, illetve a pH-értéket plusz-mínusz eltérésekben adják meg a gyártók.