május 21, 2024

Egészséges finomság vagy kalóriabomba?

kukorica

A kukorica népszerű helyet foglal el étrendünkben. Mint a pattogatott kukorica esténként a moziban, vagy kukoricapehely reggelire, frissen salátában, főtt kukorica formájában, esetleg otthon a grillen – a kukorica nemcsak színt és változatosságot hoz életünkbe, hanem jótékony tápanyagokat is tartalmaz. Más gabonaféléktől eltérően előnye, hogy nem tartalmaz glutént, így a gluténérzékenyek számára is fogyasztható. A kérdés azonban az: egészséges-e tehát a kukorica? Nézzük az összetevőit és a tulajdonságait.

Értékes összetevők

A kukorica 72%-ban vízből áll. Ezen kívül zsírt, fehérjét és szénhidrátot is tartalmaz. A legédesebb a kukorica közvetlenül a betakarítás után, mert minél tovább tárolják, annál több cukor alakul keményítővé. A-provitamint, különféle B-vitaminokat, C- és E-vitamint tartalmaz. Az ásványi anyagokról sem szabad megfeledkezni, említést érdemel a vas, a kálium, a kalcium, a nátrium, a foszfor és a cink. A kozmetikában a kukoricát bőrnyugtató, revitalizáló-, hidratáló- és ránctalanítószerként tartják számon. A főtt kukorica gyerekeknek is alkalmas, mert óvodáskorban és iskolában energiát ad, kiválóan alkalmas az egészséges testi-lelki fejlődéshez.

Ha mézédes kukoricára szeretne szert tenni, figyelje a nyári és a kora őszi hónapokban az akciós újságok kínálatát, melyeknek köszönhetően nagyszerű áron juthat hozzá akár a főtt kukoricához is. Az Auchan akció keretein belül a kukorica ára olyan kecsegtető, hogy igazán nem fog tudni ellenállni neki. Érdemes nyomon követni az Auchan akciós újság, az Auchan újság és katalógus kínálatát, amelyekben többféle kukoricát tartalmazó terméket találni kedvező áron.  Ezen üzlet szórólapjai mobiltelefonon keresztül, online is megtekinthetők lapozható változatban. Csak keressen rá a Kaufino weboldalán az Auchan üzletre és máris lapozhatja az Auchan akciós újság lapozható változatát. Az Auchan akció keretein belül nem csak kukoricát vásárolhat nagyszerű áron, de akciós cukrot, akciós kristálycukrot, vagy akár vaniliás cukrot is.

kukorica

Kalória a kukoricában

Sokan azt állítják, hogy a kukorica egy kalóriabomba.  Azonban 100 gramm friss kalászos kukorica körülbelül 90 kalóriát tartalmaz. A kalóriatartalom az elkészítési módtól függően változik. A konzerv kukorica csak 80 kalóriát tartalmaz, míg a szárított körülbelül 350 kalóriát. A kukorica teltségérzetet ad, ami megakadályozhatja a túlevést. A belőle nyert energiát a szervezet fokozatosan lebontja és feldolgozza. A kukoricában lévő cukor keményítővé alakul, amely ellátja a szervezetet a szükséges szénhidrátokkal.

Vezesse be étrendjébe a kukoricát akár konzerv, akár főtt kukorica formájában. A kukorica minősége és frissessége könnyen felismerhető, ugyanis friss kukorica héja mélyzöld. A kukorica is tartósítható, ennek köszönhetően tudjuk biztosítani a téli terménykészleteket. Figyelje a kukorica akció különféle változatait, hogy a lehető legjobb áron szerezhesse azt be. A kukorica ára, mint egyéb más termékek pl. a cukor ára is időről időre változik, ezért javasolt figyelni a szórólapok, köztük az Auchan akciós újság kínálatát, és a lehetőségekhez mérten nyomon követni a kukorica árát, a kukorica akcióit, ugyanúgy mint az akciós cukor árát is.

Kukorica felhasználási formái

A kukoricát elsősorban emberi táplálékként és állatok takarmányozására használják. A kukoricát főzhetjük, grillezhetjük és fogyaszthatjuk vajjal, sóval, cukorral, a konzervet vagy fagyasztott változatát használhatjuk zöldségsalátákhoz, tésztaszószokhoz, pizzához, rizottóhoz. A kukoricás tortilla és a kukoricapehely jól ismert kukoricás ételek, amelyek otthon is elkészíthetők. További nagyszerű receptek, melyeket kipróbálhat, a kukoricakenyér, a rakott kukorica és a kukorica salsa. A kukorica nagyon jól használható keményítő és krémes textúrák hozzáadásához a desszertekhez. Készíthet csemegekukorica fagylaltot, csemegekukorica krémet vagy akár csokis mogyorós csemegekukorica tortát is.

A kukoricát érdemesebb hűtőben tárolni, hogy hosszabb ideig friss legyen, de nem szabad meghámozni. Ha megpucolta, tegye nejlonzacskóba és tárolja hűtőben. A fagyasztott – blansírozott – kukorica 6 hónaptól akár 1 évig is elállhat. Ha befőzésre kerül a sor, keressel az Auchan újságok és az Auchan akciók kínálatát, melynek keretein belül beszerezhető a kukorica akciós áron, éppúgy mint más hozzávalók pl. akciós cukor, akciós kristálycukor, vagy épp a vaniliás cukor is. Böngéssze át az Auchan akciós újságok lapozható változatát is, és kényelmesen összeállíthatja bevásárlólistáját a receptek hozzávalóiból.

A kukorica a benne található összetevőknek és magas tápértékének köszönhetően egészséges élelmiszernek mondható. Sok rostot tartalmaz, ami megduzzad a belekben és segíti az emésztést. Az emésztési problémák elkerülhetők rendszeres fogyasztásával. A kertből származó legfrissebb kukorica a legegészségesebb, mert tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Lehetőleg kerülje a befőzést, és jusson hozzá a fagyasztotthoz, több tápanyagot tartalmaz. Bár a konzerv élelmiszerekben magas az ásványi anyagok aránya, a vitamintartalom jelentősen csökkenhet.