július 21, 2024

Nehezen elérhető területeken segít az ültetőrobot

ültetőrobot

Nehezen elérhető területeken, például egy erdőtűz utáni helyszínen végezheti el a növényzet regenerációjában az első lépéseket az új módszer. E módszerrel nemcsak magvakat lehet kijuttatni, hanem számtalan más, apró, de a talaj számára szükséges dolgot is, így gombákat, ragadozó fonálférgeket vagy épp tápanyagokat – írta meg a National Geographic.

A bürökgémorr nevű rendkívül gyakori vadvirág magvai ihlették azt a „robotot”, amely képes elültetni magát – írta meg a National Geographic. A bürökgémorr (Erodium cicutarium) magvainak vége kis dugóhúzó alakban feltekeredett szálacskát hordoz, amely, eső vagy pára hatására elkezd forogni, és ezzel a mag „önbeásó” módon kerül a talajba. Lining Yao, a Carnegie Mellon Egyetem kutatója ebből merített ötletet az ültetőrobothoz, amellyel távoli, nehezen elérhető helyeken a levegőből is hatékonyan lehet magvakat ültetni.

A virág azonban csak repedezett talaj esetén képes beásni magvait, ezért kicsit módosítani kellett a terveken a természetes mintához képest. Nem egyetlen, hanem három szálból álló spirál volt a mag hordozója, ez ugyanis sokkal hatékonyabban tudott felegyenesedni, és ezzel a magot a föld mélyébe tolni.

A kutatók számos természetes vagy természetes alapú anyagot próbáltak (papír, cellulóz, hidrogélek), ám végül egy, az egyetem közelében lévő fafeldolgozó adott ötletet: a vízre szintén reagáló furnér lett a hordozó alapanyaga.

A kutatók elmondták, hogy e módszerrel nemcsak magvakat lehet kijuttatni, hanem számtalan más, apró, de a talaj számára szükséges dolgot is, így gombákat, ragadozó fonálférgeket vagy épp tápanyagokat. Az önbeásó magvakkal olyan helyeket lehet beültetni, amelyeket egyébként nem lehetne gyalogosan elérni, például meredek hegyoldalakat, így akár a későbbi földcsuszamlások is megelőzhetőek lesznek, vagy épp az inváziós fajok térnyerését lehet a segítségével megfékezni. Hasonló eszközzel akár környezeti körülményeket mérő szenzorokat is kijuttathatunk majd, számos egyéb alkalmazási lehetőség mellett – olvasható a portálon.

Forrás: Magyar Hírlap