
MTI
A versenyen idén is keresik a legjobb magánfőzött és bérfőzetett párlatot, a legeredményesebb magánfőzőt és bérfőzetőt, valamint a legeredményesebb bérfőzdét. Újdonság, hogy ezúttal díjazzák a legjobb kereskedelmi pálinkát és a legeredményesebb kereskedelmi főzdét is.
A fődíjak mellett champion, azaz kategóriagyőzteseket is hirdetnek, illetve arany, ezüst, bronz minősítéseket is kiosztanak.
Az év gyümölcse ezúttal az alma, a legjobb abból készült párlatot külön díjazzák majd.
Nevezni bárhonnan lehet, az elmúlt években érkeztek minták Szlovákiából, Romániából, Szerbiából, Ukrajnából és Izraelből is – közölték.
A beérkezett mintákat számítógépes adatbázisra építve szakmai zsűri bírálja június elején. Megvizsgálják, hogy a termék ízében, illatában tiszta-e, és hogy érezhető-e rajta az alapanyagként használt gyümölcs karaktere. Emellett a textúrát és az összbenyomást pontozzák.
A minták beküldésének határideje május 31., az eredményhirdetés szeptember 16-án lesz – olvasható a közleményben.
A 22. Gyulai Pálinkafesztivált szeptember 15-17. között rendezik meg.
MTI
A címlapfotó illusztráció, MTI-fotó
Népszerű cikkek a rovaton belül
Állami mentőöv a gazdáknak: célzott támogatások, egyszerűsített adminisztráció és átvállalt vízdíjak
Idén is ingyenes öntözéssel segítik a gazdákat
Az idei kajszitermésről lemondhatunk, több tíz milliárd forintnyi a fagykár
Így kell bejelenteni a fagykárokat
Megkezdte működését az országos jégkármérséklő rendszer
Szombattól megszűnnek a fagyok
Bőséges zöldségkínálat a húsvéti asztalra
Komoly veszélyt jelent a méhekre az ázsiai lódarázs terjedése
Kína közös fellépést sürget a határokon átvonuló kártevők ellen