A versenyen idén is keresik a legjobb magánfőzött és bérfőzetett párlatot, a legeredményesebb magánfőzőt és bérfőzetőt, valamint a legeredményesebb bérfőzdét. Újdonság, hogy ezúttal díjazzák a legjobb kereskedelmi pálinkát és a legeredményesebb kereskedelmi főzdét is.
A fődíjak mellett champion, azaz kategóriagyőzteseket is hirdetnek, illetve arany, ezüst, bronz minősítéseket is kiosztanak.
Az év gyümölcse ezúttal az alma, a legjobb abból készült párlatot külön díjazzák majd.
Nevezni bárhonnan lehet, az elmúlt években érkeztek minták Szlovákiából, Romániából, Szerbiából, Ukrajnából és Izraelből is – közölték.
A beérkezett mintákat számítógépes adatbázisra építve szakmai zsűri bírálja június elején. Megvizsgálják, hogy a termék ízében, illatában tiszta-e, és hogy érezhető-e rajta az alapanyagként használt gyümölcs karaktere. Emellett a textúrát és az összbenyomást pontozzák.
A minták beküldésének határideje május 31., az eredményhirdetés szeptember 16-án lesz – olvasható a közleményben.
A 22. Gyulai Pálinkafesztivált szeptember 15-17. között rendezik meg.
MTI
A címlapfotó illusztráció, MTI-fotó
Népszerű cikkek a rovaton belül
Bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
Elindult az új agrártámogatási honlap
Visszatérnek az éjszakai talajmenti fagyok, veszélyben a gyümölcstermés
Az import termékekre vonatkozó uniós előírások felülvizsgálatát sürgeti az agrárkamara
Újra megjelent a madárinfluenza Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében
Több száz gyümölcsültetési szaporítóanyagot semmisítettek meg az ellenőrök az ónodi piacon
Hetedik szezonját kezdte meg a jégkármérséklő rendszer
Átadták az idei magyar állattenyésztésért és a magyar növénytermesztésért termék nagydíjat
Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezték a legnagyobb agrárszervezetek