július 21, 2024

Folytatódott a gabona termelői árának csökkenése

búza gabona mag vetőmag búzaszem

Fotó: Bugány János / MTI

Március utolsó hetében folytatódott a gabona termelői árának csökkenése Magyarországon, az olajnövények ára szintén mérséklődött – olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) honlapján közzétett jelentésben.

Az étkezési búza áfa és szállítási költség nélküli termelői ára 27 százalékkal, a takarmánybúzáé 37 százalékkal, a takarmánykukoricáé 23 százalékkal csökkent egy év alatt. Az ipari napraforgómag 34 százalékkal, a repcemag 29 százalékkal lett olcsóbb. A napraforgó-étolaj kiskereskedelmi beszerzési ára ugyanakkor nőtt, literje március végén 702 forintba, míg az előző héten 654 forintba, egy évvel korábban pedig 509 forintba került – írták.

A jelentésből kiderül, hogy az étkezési búza termelői ára az év eleje óta jelentősen mérséklődött, tonnánként 120 ezer forintról esett 87,6 ezer forintra. A másik két növény ára még jelentősebben csökkent, tonnánkénti áruk az év elején még meghaladta a 120 ezer forintot, március végére viszont a takarmánybúzáé 81,3 ezer forintra, a takarmánykukoricáé 86,1 ezer forintra mérséklődött. Az árak változása a gabonaféléknél hasonlóan alakult az elmúlt 2 évben, 2021 első három hónapjában csekélyebb ütemben, 2022 elején jelentős mértékben nőtt mindegyiké.

A nemzetközi előrejelzések a szükségleteknél csekélyebb búzatermést valószínűsítenek világszinten, így a globális tartalékok csökkenni fognak a jelentés szerint. Európában ugyanakkor a csapadékos időjárás jót tett az ültetvényeknek, ráadásul az őszi búza termőterülete nőtt is 1 százalékkal éves összevetésben, az EU tagállamaiban elérte a 22 millió hektárt. Termésmennyisége 4 százalékkal nőhet éves összevetésben, megközelítve a 130 millió tonnát – olvasható az AKI jelentésében.

MTI