május 25, 2022
parlagfű

Gyomok a kertben

Minden kertben akadnak gyomok, amelyekkel nem könnyű megküzdeni, de szép számmal vannak közöttük olyanok is, amelyeket szinte lehetetlen kiirtani. Az agresszív fajokra érdemes különös figyelmet fordítani, mivel képesek elnyomni a kertünkben termesztett növényeket is. Szerencsére több lehetőség is van, amellyel megszabadulhatunk a gazoktól, sokszor még vegyszerhez sem kell folyamodni.

A leggyakoribb gyomok a kertben

 A gyomok egy részének eltávolítása nehézkes még gyomirtóval is, de sokukat a legtöbb növényhez hasonlóan a nedves talajból könnyen kézzel ki tudjuk húzni. Segítségünkre lehet egy gyomkiszúró, vagy egy pár kesztyű, ugyanakkor a mulcsos talajtakarás is sokat segíthet. A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttük a kertben előforduló gyomokat, és hasznos tippeket adunk az ellenük folytatott harchoz.

Fehér here

A fehér here, vagy lóhere könnyen felismerhető kiemelkedő virágcsomóiról. Szárazságtűrő kétszikű növény, kiválóan megél a homokos talajon is. Részben hasznos, mivel a talajba nitrogént juttat, és jó lehetőség annak, aki homokos talajon szeretne egybefüggő zöld területet. A gyepben nagy telepeket is képezhet, elágazó szárrendszerével nagy területeken is elterjed. A kereskedelmi forgalomban kapható kétszikű gyep gyomirtók hatékony megoldást jelentenek ellene.

Pitypang

A pitypang kutyatejként, gyermekláncfűként is ismert kétszikű gyomnövény habár sokan gyógynövényként tartják számon. Különösen a pázsiton nem kedvelt, mivel a földön lévő nagy levélrózsái alatt a fűcsomó kipusztul, foltossá téve a pázsitot. Célszerű mechanikusan gyomkiszúróval irtani – a földből gyökerestül kiemelni. Azonban, ha a gyökere szétdarabolódik, akkor könnyen újra kisarjad.

Pitypang

Kövér porcsin

A kövér porcsin a napos száraz területeket kedveli, ezt az egyéves pozsgás szárú növényt könnyű felismerni húsos leveleiről és élénksárga virágáról. Karógyökere jellemzően nem hatol be túl mélyre a földbe, viszont sok-sok oldalgyökeret fejleszt. Érdemes egyszerűen kézzel kihúzni a földből.

Tarackbúza

A tarackbúza igen agresszív gyomnövény, jól érzi magát napos és árnyékos helyeken egyaránt. Nehéz kiirtani a veteményesből és a szántóföldről is, mivel egy-egy rügye nagyon mélyen képes élni, majd onnan kihajtani. Vastagabb fűszálhoz hasonlítható, búzaszerű virágokat növeszt. A pázsitban a folyamatos nyírás miatt kevésbé képes a felvirágzásra. A nedves talajból kézzel könnyen kihúzható. Ősszel gyakran elszárad a föld feletti része, amely köszönhető a manapság jóval melegebb őszi időjárásnak is. Az elhalt részeket távolítsuk el, és a foltokat füvesítsük újra. Ha a gyep elég sűrű, akkor a tarackoló gyökérzet nem tud a földre lekötődni, így könnyen eltávolítható.

Tyúkhúr

A tyúkhúr gyakran sűrű zöldszőnyeget alkot, apró fehér színű virágokkal rendelkezik. Habár sokan csak gaznak tartják, számos előnyös tulajdonsággal is rendelkezik. Egyéves növény, de csírázva ősszel áttelel. Vékony karógyökerekkel rendelkezik, és a heverő szárának csomóiból bojtos gyökerek erednek, amelyekkel stabilan kapaszkodik a földbe. Általában a járda réseiben és a gyep szélében nő. Ha mechanikailag, vagy kémiailag nem irtják, akkor ősszel betakarja a talajt, így talajtakarásra is jól használható. Könnyen kikapálható, és kihúzható gyomok közé tartozik.

Talpas muhar

A talpas muhar egynyári gyomnövény, a muhar fertőzés gyakori probléma a gyepeknél, amely öntözési hiba eredményeként alakul ki: a muharfélék könnyen megjelennek az állandóan nedves talajon. Erősen bokrosodik, a nagy számban érlelt magját a szél messzire terjeszti. Az érett magvak akár 3-7 évig is megőrzik a csírázóképességüket, amely hosszú távon biztosítja számukra túlélést. Ha kedvezőek számára a feltételek, akkor a füvet is képes kiszorítani. Ahol egyszer megjelent, onnan nem könnyű véglegesen eltávolítani, de rendszeres gyepápolással visszaszorítható.

gyom

Parlagfű

Az allergiás reakciót kiváltó parlagfű sokak ellensége, a napfényt a meleg időt kedveli, de jól tűri a szárazságot és a csapadékot is. Eltávolítása nehézkes, még gyomirtóval is nehéz kiirtani. Érdemes (kesztyűben) kézzel kihúzkodni a töveket a földből.

Hasznos tippek

Ősszel érdemes gyepszellőztetést és felülvetést végezni. Mivel a muharfélék érzékenyek a hidegre, így elsárgulnak, majd elszáradnak lassan, télen pedig kifagynak. A gyep gyökere megtanítható, hogy keresse meg a vizet, nyújtózzon le érte a talaj mélyebb rétegeibe. Tavasszal inkább mérsékelt öntözés javasolt, ezzel elérhető, hogy edzett gyökérrel rendelkező, tömött állományú pázsitunk legyen. A tömött gyepen kevésbé tud a muhar elszaporodni.

A kereskedelmi forgalomban léteznek olyan granulált talajkondicionálók, amelyekkel a talaj víztartó képességét lehet javítani. Évente négy alkalommal a talajba kell juttatni, és ezáltal kevesebbet kell öntözni. Szárazabb ősz esetén a fűnyírás utáni napokon elegendő hetente egyszer-kétszer öntözni.