július 21, 2024

Gyomok a kertben

parlagfű

Minden kertben akadnak gyomok, amelyekkel nem könnyű megküzdeni, de szép számmal vannak közöttük olyanok is, amelyeket szinte lehetetlen kiirtani. Az agresszív fajokra érdemes különös figyelmet fordítani, mivel képesek elnyomni a kertünkben termesztett növényeket is. Szerencsére több lehetőség is van, amellyel megszabadulhatunk a gazoktól, sokszor még vegyszerhez sem kell folyamodni.

A leggyakoribb gyomok a kertben

 A gyomok egy részének eltávolítása nehézkes még gyomirtóval is, de sokukat a legtöbb növényhez hasonlóan a nedves talajból könnyen kézzel ki tudjuk húzni. Segítségünkre lehet egy gyomkiszúró, vagy egy pár kesztyű, ugyanakkor a mulcsos talajtakarás is sokat segíthet. A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttük a kertben előforduló gyomokat, és hasznos tippeket adunk az ellenük folytatott harchoz.

Fehér here

A fehér here, vagy lóhere könnyen felismerhető kiemelkedő virágcsomóiról. Szárazságtűrő kétszikű növény, kiválóan megél a homokos talajon is. Részben hasznos, mivel a talajba nitrogént juttat, és jó lehetőség annak, aki homokos talajon szeretne egybefüggő zöld területet. A gyepben nagy telepeket is képezhet, elágazó szárrendszerével nagy területeken is elterjed. A kereskedelmi forgalomban kapható kétszikű gyep gyomirtók hatékony megoldást jelentenek ellene.

Pitypang

A pitypang kutyatejként, gyermekláncfűként is ismert kétszikű gyomnövény habár sokan gyógynövényként tartják számon. Különösen a pázsiton nem kedvelt, mivel a földön lévő nagy levélrózsái alatt a fűcsomó kipusztul, foltossá téve a pázsitot. Célszerű mechanikusan gyomkiszúróval irtani – a földből gyökerestül kiemelni. Azonban, ha a gyökere szétdarabolódik, akkor könnyen újra kisarjad.

Pitypang

Kövér porcsin

A kövér porcsin a napos száraz területeket kedveli, ezt az egyéves pozsgás szárú növényt könnyű felismerni húsos leveleiről és élénksárga virágáról. Karógyökere jellemzően nem hatol be túl mélyre a földbe, viszont sok-sok oldalgyökeret fejleszt. Érdemes egyszerűen kézzel kihúzni a földből.

Tarackbúza

A tarackbúza igen agresszív gyomnövény, jól érzi magát napos és árnyékos helyeken egyaránt. Nehéz kiirtani a veteményesből és a szántóföldről is, mivel egy-egy rügye nagyon mélyen képes élni, majd onnan kihajtani. Vastagabb fűszálhoz hasonlítható, búzaszerű virágokat növeszt. A pázsitban a folyamatos nyírás miatt kevésbé képes a felvirágzásra. A nedves talajból kézzel könnyen kihúzható. Ősszel gyakran elszárad a föld feletti része, amely köszönhető a manapság jóval melegebb őszi időjárásnak is. Az elhalt részeket távolítsuk el, és a foltokat füvesítsük újra. Ha a gyep elég sűrű, akkor a tarackoló gyökérzet nem tud a földre lekötődni, így könnyen eltávolítható.

Tyúkhúr

A tyúkhúr gyakran sűrű zöldszőnyeget alkot, apró fehér színű virágokkal rendelkezik. Habár sokan csak gaznak tartják, számos előnyös tulajdonsággal is rendelkezik. Egyéves növény, de csírázva ősszel áttelel. Vékony karógyökerekkel rendelkezik, és a heverő szárának csomóiból bojtos gyökerek erednek, amelyekkel stabilan kapaszkodik a földbe. Általában a járda réseiben és a gyep szélében nő. Ha mechanikailag, vagy kémiailag nem irtják, akkor ősszel betakarja a talajt, így talajtakarásra is jól használható. Könnyen kikapálható, és kihúzható gyomok közé tartozik.

Talpas muhar

A talpas muhar egynyári gyomnövény, a muhar fertőzés gyakori probléma a gyepeknél, amely öntözési hiba eredményeként alakul ki: a muharfélék könnyen megjelennek az állandóan nedves talajon. Erősen bokrosodik, a nagy számban érlelt magját a szél messzire terjeszti. Az érett magvak akár 3-7 évig is megőrzik a csírázóképességüket, amely hosszú távon biztosítja számukra túlélést. Ha kedvezőek számára a feltételek, akkor a füvet is képes kiszorítani. Ahol egyszer megjelent, onnan nem könnyű véglegesen eltávolítani, de rendszeres gyepápolással visszaszorítható.

gyom

Parlagfű

Az allergiás reakciót kiváltó parlagfű sokak ellensége, a napfényt a meleg időt kedveli, de jól tűri a szárazságot és a csapadékot is. Eltávolítása nehézkes, még gyomirtóval is nehéz kiirtani. Érdemes (kesztyűben) kézzel kihúzkodni a töveket a földből.

Hasznos tippek

Ősszel érdemes gyepszellőztetést és felülvetést végezni. Mivel a muharfélék érzékenyek a hidegre, így elsárgulnak, majd elszáradnak lassan, télen pedig kifagynak. A gyep gyökere megtanítható, hogy keresse meg a vizet, nyújtózzon le érte a talaj mélyebb rétegeibe. Tavasszal inkább mérsékelt öntözés javasolt, ezzel elérhető, hogy edzett gyökérrel rendelkező, tömött állományú pázsitunk legyen. A tömött gyepen kevésbé tud a muhar elszaporodni.

A kereskedelmi forgalomban léteznek olyan granulált talajkondicionálók, amelyekkel a talaj víztartó képességét lehet javítani. Évente négy alkalommal a talajba kell juttatni, és ezáltal kevesebbet kell öntözni. Szárazabb ősz esetén a fűnyírás utáni napokon elegendő hetente egyszer-kétszer öntözni.