május 21, 2024

Golgotagyümölcs

Golgotagyümölcs

A golgotagyümölcs golgota-virágfélék családjába tartozik, más néven passiógyümölcsnek hívják, latinul Passiflora edulis. Ez egy kúszónövény, amit Amerika trópusi őserdeiben honos, de ma már Brazíliában, Dél- és Közép-Amerikában, Indonéziában, a Fidzsi-szigeteken, Új-Zélandon is termesztik.

A XVI. században Jezsuita szerzetesek találtak rá s nevezték el passiógyümölcsnek, mert a virág részei a keresztre feszítésre utalnak, ennek állomásait jelképezik. A tizenkét fehér szirom az apostolokat jelöli, a piros porzók Jézus sebeire emlékeztetnek, a szirmok “koronája” pedig a szögek és a töviskoszorú.

Évelő növény. Gyümölcse lúdtojás nagyságú. Külső héja lilás piros, mely sok magvú, a gyümölcshús sárgás és lédús. Íze savanykás, a puncsra emlékeztet, illata aromás. Sok fajtája van. Pl. a maracuja, a grenadilla, az óriás golgotavirág, a kék golgotavirág. Magas a vas, a kálium és a kalcium tartalma. Jelentős mennyiségben tartalmaz C- és E-vitamint. Kalóriaértéke: 90 kcal egy átlagos méretű gyümölcsben.

Szaporítható magról, de bujtással is, ajánlatos tavasszal szaporítani. Edényben is nevelhető. Hátránya, hogy helyigényes. Ha magról szaporítjuk, akkor a magokat egy cserépbe vessük, amibe homokot vagy laza humuszos földet tegyünk, ezt takarjuk le egy üveglappal, majd tartsuk meleg helyen. A csírázás pár nap alatt megindul. Akkor kell átültetni őket egy másik cserépbe (jó, ha komposzt és melegágyi föld keverékébe tesszük) ha a magoknak már van 3-4 levele.

Ha dugványozással szaporítunk, akkor az majdnem ugyanúgy történik, mint a magról való szaporítás, azzal az eltéréssel, hogy amikor át kell ültetnünk egy másik cserépbe, akkor a dugványozáshoz 2-3 leveles darabokat vágjunk és az alsó két levelet tőből távolítsuk el, ezek után ültessük a homokba, hogy felső leveleik teljesen a fényen maradjanak, mert a gyökeresedéshez sok fény, meleg és pára kell. Néhány hét múlva meggyökeresedik, majd ezt a gyökeres növényt a homokból humuszos talajba (jó, ha komposzt és melegágyi föld keverékébe tesszük) ültessük át!

Magról a 4.-5. évben, bujtásról már a 2.-3. évben virágzik. Teleltetése úgy 5-10 °C-on történjen kevés locsolással, trágyázni nem kell. Tavasszal viszont vissza kell vágni kb. 20 cm-esre. A kártevők ellen vegyszeres vagy biológiai módszerekkel védekezhetünk.

A vásárlás során a nehéz, kemény héjú gyümölcsöket válasszuk. Szobahőmérsékleten csak néhány napig tárolható, de hűtőbe téve ez a pár nap akár 2-3 héttel meghosszabbítható. Ehető, fekete színű magjait nem lehet elválasztani a gyümölcsvelőtől, csak ha átpasszírozzuk. Ehetjük, úgy, mint a dinnyét, gyümölcslevet is készíthetünk belőle, esetleg gyümölcspürét. Felhasználható süteményekbe, fagylaltokba, szörbetekbe, gyümölcssalátákba, dzsemekbe és koktélokba.

A gyümölcs levéhez Camparit adva finom egzotikus koktélt kapunk. Ha salátát szeretnénk készíteni belőle, akkor adjunk hozzá friss reszelt gyömbért és egy kevéske nádcukrot, majd hagyjuk állni 10-15 percig, utána fogyasztható.
Forrás: Hobbi és Otthon