
Fotó: A csontozó a Kométa 99 Zrt. kaposvári telephelyén - MTI/VARGA GYÖRGY
Az élelmiszeripar a leginnovatívabb iparágak közé tartozik, az ágazat szereplői egyre több célzott forrást igényelhetnek a technológiai fejlesztéseikre és az újításokra – mondta az Agrárminisztérium közleménye szerint a tárca élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Széchenyi István Egyetemen, Mosonmagyaróváron.
Erdős Norbert szerint az utóbbi évek tapasztalatai is azt mutatják, hogy nagy szükség van a jó minőségű hazai élelmiszerekre, és ebben fontos szerepük van a hazai alapanyag-termelőknek, az élelmiszer-előállítóknak, a kistermelőknek és a nagy élelmiszeripari vállalkozásoknak – írták.
Az államtitkár kiemelte, a kormány folyamatosan azon dolgozik, hogy segítse az innovatív megoldásokat kereső hazai vállalkozásokat, számukra a hazai támogatásokon kívül jelentős nemzetközi pályázati forrás is rendelkezésre áll – tették hozzá.
Az államtitkár látogatása során arról is beszélt, hogy a Széchenyi István Egyetem magas biológiai értéket képviselő növények és növényi hatóanyagok kutatására, termesztésére és feldolgozására hozna létre innovatív kutatóüvegházat és feldolgozó épületet. Az általuk tervezett projekt nem csak a jövő kihívásaira adhat választ, de jól példázza azt is, hogy az egyetem nemzetközi színvonalú oktatási-kutatási tevékenysége mellett egyre inkább gazdasági tevékenységével is szolgálni kívánja a régiót – jelentette ki a közlemény szerint.
A Széchenyi István Egyetem innovatív kutatóüvegházában és feldolgozó épületében egyrészt kutatás zajlana a termésmennyiség és a szén-dioxid-megkötő képesség növelése érdekében, másrészt a növények gyógyászati és étrendkiegészítő-fejlesztése, feldolgozása is megvalósulna. A tervek szerint az új komplexum – a források rendelkezésére állása esetén – 2023-ig épülne meg a legmodernebb, innovatív megoldásokkal Mosonmagyaróváron.
A beruházás révén új munkahelyeket létesítenének – áll a közleményben.
MTI
Fotó: MTI/VARGA GYÖRGY
Népszerű cikkek a rovaton belül
Újra bevizsgálták: káros az egészségre az ukrán gabona
Új magyar biosör-termékcsalád alternatív gabonafélékből
Szingapúrban népszerűsítik a magyar élelmiszereket
Még állati fogyasztásra sem alkalmas az ukrán gabona, a szlovákok már be is tiltották
Az összes bevizsgált brit méz hamis volt
Magyarország, a tormanagyhatalom
Ellenőrök vizsgálják a tojás- és sonkatermékek forgalmazóit
Új zöldség- és gyümölcsfeldolgozót, valamint hűtőházat adtak át Jánoshalmán
Jelentősen nő az ipari zöldségágazat támogatási forráskerete