július 21, 2024

Jelentősen visszaesett a burgonyatermesztés Hargita megyében

Napszámosok krumpliföld-burgonya-betakarítás

MTI Fotó: Balázs Attila

Egyre kevesebb kistermelő foglalkozik burgonyatermesztéssel Hargita megyében, így jelentősen visszaesett a burgonyaföldek területe – közölte Ronfeld Zsolt, a Hargita megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetője.

Az igazgató a burgonyatermesztéséről híres székelyföldi megye prefektúrájának testületi ülésén az Agerpres beszámolója szerint elmondta: idén mindössze 6500 hektár burgonyaföldet tartanak nyilván a megyében, míg tíz éve ennek több mint kétszerese, 14-15 ezer hektár volt.

Az igazgató szerint a visszaesés folyamatos, és elsősorban a kistermelők döntenek úgy, hogy eladás helyett csak saját felhasználásra termesztenek burgonyát. Ennek több oka van, a fogyasztás visszaesése és a műtrágya, permetszerek drágulása mellett az is közrejátszik, hogy kistermelőként nehéz szupermarketekben értékesíteni a terméket.

Ronfeld Zsolt szerint a nagytermelőknél nem látni visszaesést, nekik több tárolási és értékesítési lehetőségük van.

A székelyföldi megyében második éve csökken 7000 hektár alá a burgonyaföldek területe, tavaly 6950 hektárt ültettek be, idén ehhez képest is kimutatható egy 450 hektáros visszaesés.

Azt mondta, hasonló csökkenés látható a cukorrépaföldeknél is, ahol a két évvel ezelőtti 160 hektár után idén már csak 82 hektárt tartanak nyilván. A megyében az 1990-es években még 350 hektáron, a rendszerváltás előtt ezer hektáron termesztették a növényt. Itt is az alacsony felvásárlói ár és az egyre nagyobb kiadások okozzák a visszaesést – mondta az igazgató.

MTI