május 20, 2024

Jó hírt kaptak a hazai kkv-k

Agrár Széchenyi Beruházási Hitel Max

Háromszázmilliárd forinttal emeli meg a kormány a Széchenyi-kártyaprogram kötelezettségvállalási keretét.

A Széchenyi-kártyaprogram már több mint két évtizede segíti a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások finanszírozási szükségleteinek kielégítését, amely jelenleg is rendkívül kedvező, a futamidő végéig fix, ötszázalékos kamat mellett biztosít forrást a hazai kkv-k számára.

A kormány most megjelent határozata értelmében arról döntött, hogy a Széchenyi-kártyaprogram keretében adható támogatások nyújtására vállalható kötelezettségek felső korlátját további háromszázmilliárd forinttal, összességében 1700 milliárd forintra növeli.

A 2023 elején elindult Széchenyi-kártya max plusz program keretében 2024. március 31-ig közel 65 ezer hitelkérelem került befogadásra, mintegy 2600 milliárd forint értékben, amelyből 1600 milliárd forintnyit tesz ki a leszerződött hitelek állománya. 2023-ban minden eddiginél több támogatás került kifizetésre a kedvezményezettek számára, amelyhez a kormány a szükséges többletforrásokat is biztosította.

A hazai kkv-k finanszírozására rendelkezésre álló kötelezettségvállalási keretet az alábbi, már jól ismert konstrukciókban lehet igénybevenni:

1. Széchenyi Kártya Folyószámlahitel és ezen belül Széchenyi Turisztikai Hitel

2. Széchenyi Likviditási Hitel

3. Széchenyi Beruházási Hitel és ennek részét képező Agrár Széchenyi Beruházási Hitel

4. Széchenyi Lízing

5. Széchenyi Mikrohitel

6. Széchenyi Kártya Klasszik (újonnan nem igényelhető)

A Széchenyi-kártyaprogram háromszázmilliárd forintos kötelezettségvállalási keretemelése több mint 1.500 milliárd forintnyi további hitelkihelyezést tesz lehetővé, jelentős új finanszírozási forrásokhoz juttatva a kkv-kat. Az így megvalósuló fejlesztések a beruházási aktivitás és a hitelezési aktivitás fokozásán keresztül érdemben járulnak hozzá a gazdasági növekedés idei újraindításához, továbbá ahhoz is, hogy magasabb fokozatba kapcsoljon a gazdaság, és a növekedési ütem hosszabb jövőre elérje a négy-öt százalékot.

Magyar Nemzet