május 21, 2024

Kamarai munkacsoport alakul az ukrán gabona okozta terménypiaci krízis vizsgálatára

ukrán gabona rakodás

Frissen aratott árpa- és búzaszemeket kevernek össze egy gabonaraktárban, a dél-ukrajnai Odessza környékén. Fotó: MTI/EPA

Rendkívüli ülést tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Szántóföldi Növénytermesztési és Beszállítóipari Osztálya a kelet-közép-európai, így a magyar piacokat is elárasztó ukrán gabona által okozott problémák megvitatására. Az eseményen döntöttek egy munkacsoport létrehozásáról, amelynek feladata megvizsgálni, milyen lépések segíthetik a kialakult helyzet kezelését.

Az utóbbi hónapokban egyre több gazdálkodói megkeresés érkezett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarához (NAK), hogy az Ukrajnából beszállított gabona súlyos piaci zavarokat okoz: letöri az árakat, és eladhatatlanná teszi a hazai terményeket. Mint ismert, az Európai Unió tavaly nyáron felfüggesztette az Ukrajnából érkező árukra a vámok és a vámmentes kontingensek alkalmazását, hogy a harmadik országokba továbbszállíthassák a gabonát. Az átgondolatlan brüsszeli döntések miatt azonban a keleti szomszédunkból példátlan mennyiségben beáramló gabonák és olajos magvak ellepték a kelet-közép-európai, így a magyar piacot is, ami tovább nehezítette a hazai gazdálkodóknak – a tavalyi történelmi aszály és a jelentősen megemelkedett termelési költségek miatt – egyébként is súlyos helyzetét.

A NAK Szántóföldi Növénytermesztési és Beszállítóipari Osztálya 2023. március 20-án rendkívüli ülést tartott a témában, ahol áttekintették a körülményeket, és a Kamara mezőgazdaságért felelős alelnöke, Zászlós Tibor javaslatára döntöttek egy külön munkacsoport létrehozásáról. A gabonatermesztők és más piaci szereplők részvételével felálló szakmai csoport feladata, hogy megvizsgálja, milyen lépések segíthetik a terménypiaci krízis kezelését.

A NAK korábban már felszólította az uniós döntéshozókat, hogy tegyenek piacstabilizáló lépéseket, és az átgondolatlan intézkedések miatti veszteségekért kompenzálják a magyar gazdákat. A NAK fontos európai uniós alapértéknek tekinti a szolidaritást, de az csak úgy működhet, hogy valamennyi tagállam egyformán viseli az azzal járó terheket. Az semmiképp sem elfogadható, hogy az intézkedések árát csak néhány tagállam, jelen esetben az Ukrajnával szomszédos vagy ahhoz közeli tagállamok fizetik meg.

A NAK nyomatékosan kérte továbbá, hogy az ukrán terményekkel szemben is tartassák be az uniós termelésre vonatkozó növényvédelmi, -egészségügyi, környezetvédelmi előírásokat, és az EU ugyanolyan szigorú követelményeket alkalmazzon a behozott mezőgazdasági és élelmiszeripari termékekre, mint amilyeneket az uniós termelőktől megkövetel.