június 17, 2024

Két év szünet után ismét Nemzetközi Tisza Halfesztivált rendeznek Szegeden

Nemzetközi Tisza Halfesztivál szeged

Fotó: Szegedi Nemzetközi Tiszai Halfesztivál Facebook

A pandémia okozta kényszerű kétéves szünet után ismét Nemzetközi Tisza Halfesztivált rendeznek Szegeden szeptember első hétvégéjén, amikor sok ezer vendéget várnak Magyarországról és a határon túlról.

A háromnapos gasztronómiai seregszemlén mindenki megkóstolhatja a hungarikum címet elnyerő tiszai halászlét. Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács, a fesztivál főszervezője elárulta, a kiváló szegedi halászlé titka – a minőségi alapanyagok mellett -, hogy többféle hal csontját fölhasználva alaplevet készítenek, melybe alapos passzírozást követően főzik bele a filézett halat.

Az immár huszonötödik alkalommal megszervezett fesztivál pénteken délután szórakoztató programokkal kezdődik. A rendezvény második napján, szombaton az újszegedi Partfürdőn amatőr- és mesterszakácsok, családi- és vállalati csapatok, a politika, a közélet és sport prominens személyei vállalkoznak arra, hogy bemutassák halászléfőző tudományukat. Itt több tucat csapat készíti majd el a hallét egy vagy több saját bográcsában, az általa féltve őrzött receptúra alapján, s lesznek olyanok, akik több száz embert látnak vendégül.

A folyó szegedi oldalán a rendezvényt szervező halászcsárda a vízi bástyára felállított óriásbográcsaiban készíti el a hallét, ezek közül a legnagyobb háromezer literes. A térség más halászcsárdái a jellegzetes szögedi hallé mellett sült harcsával, süllővel, keszeggel, haltepertővel, pontypatkóval és harcsapaprikással várják az ínyenceket. A látogatók kürtőskalácsot, hazai borászok és kézműves sörfőzők remekeit kóstolhatják majd, és válogathatnak a magyar kézműves termékek színe-javából is.

A közönséget könnyű- és népzenei koncertek, gyermekprogramok, sárkányhajó- és sup verseny is szórakoztatja majd.

A fesztiválhoz több jótékonysági kezdeményezés is kapcsolódik. A szegedi gyermekklinika javára jótékonysági futást és kerekezést szerveznek szombaton délelőtt a Partfürdőről rajtolva. A leglátványosabbnak azonban a Szegedi Dóm Rotary Club gumikacsaversenye ígérkezik a Tiszán.

A bevételből a Rotary Gift of Life – Ajándékozz életet! projektet támogatják, mely azért jött létre, hogy szívfejlődési rendellenességgel született gyermekeknek biztosítson lehetőséget életmentő szívműtéthez.

MTI