május 20, 2024

Kiket érint leginkább a brüsszeli agrárőrület?

gazdatüntetés

Fotó: Facebook

A gazdatüntetések elsősorban az EU politikája miatt törnek ki Európa-szerte. Az elmúlt néhány évben folytatódott a brüsszeli politika, amely a gazdákat környezetszennyezőknek állítja be, holott a gazdák valójában élelmiszertermelők.

Francesco Giubilei, a Nazione Futura olasz agytröszt elnöke az egyik lengyel lapnak elmondta, hogy miért őrült Brüsszel terve az európai zöldmegállapodással – számol be a V4na.com hírügynökség.

Francesco Giubilei olasz újságíró, Nazione Futura olasz mozgalom elnöke a wPolityce lengyel lapnak adott interjúban az európai zöldmegállapodásról beszélt. Azt mondta, a gazdatüntetések elsősorban az EU politikája miatt törnek ki Európa-szerte. Az elmúlt néhány évben folytatódott a brüsszeli politika, amely a gazdákat környezetszennyezőknek állítja be, holott a gazdák valójában élelmiszertermelők.

Giubilei – aki 2022 decemberétől 2023 júniusáig Giorgia Meloni kormányában az olasz kulturális miniszter különleges tanácsadója is volt – hozzátette, hogy kétségtelenül van egy ideológiai megközelítés ezekben a témákban, amellyel az EU eleve észszerűtlen politikát vezet be.

Brüsszel nyilvánvalóan meg akarja változtatni az életmódunkat, a viselkedésünket, valamint az étkezési szokásainkat. Ezért egyre több úgynevezett szintetikus élelmiszert erőltetnek a hagyományos élelmiszerek rovására. A másik hihetetlen dolog a mezőgazdasággal kapcsolatban az, hogy az intézkedésekkel az EU-n kívüli gazdáknak kedveznek, ami egyfajta paradoxon. Az EU politikája például az észak-afrikai gazdáknak kedvez, mert ha megengedjük, hogy az észak-afrikai gazdák termékeit az olasz piacon értékesítsék, és ugyanakkor szigorú szabályokat szabunk a saját gazdáinkra, akkor egyértelmű, hogy ezzel büntetjük őket. Ez pedig őszintén szólva elfogadhatatlan

– fogalmazott. Ez történik Lengyelországban is Ukrajnával kapcsolatban, vagy Spanyolországban Marokkóval kapcsolatban. Olaszországban ez történik a citrusfélékkel, nevezetesen az Észak-Afrikából származó narancsokkal és citromokkal. Ugyanez történik az olívaolajjal is, amelyet Észak-Afrikából importálnak, méghozzá ellenőrzés nélkül. Francesco Giubilei szerint ami súlyos, az a szigorú ellenőrzések hiánya, például az olasz gazdák esetében, akik viszont nagyon szigorú előírásokat kénytelenek betartani. Ugyanakkor az is probléma, hogy az észak-afrikai gazdák nem tartják tiszteletben az Európában érvényes munkafeltételeket. Ezért nyilvánvaló, hogy egy Észak-Afrikából szállított termék sokkal kevesebbe kerül, mint egy olasz gazdálkodó által előállított termék. Ez az egész piacot érinti – tette hozzá.

A zöldmegállapodás következményei nem csak a mezőgazdaságot érintik, hanem például az autóipart, mivel van egy irányelv, amely 2035-ben leállítja a belső égésű autók gyártását. Az uniós politika az ingatlanszektort is érinti a zöld épületekről szóló irányelv révén.

Minden bizonnyal a legkiszolgáltatottabb rétegek, azaz a munkások, a mezőgazdasági termelők, az állattenyésztők fognak veszíteni az egész folyamaton. Másodsorban az európai vállalatok és vállalkozók veszítenek, különösen a kis- és középvállalkozások – jelentette ki Francesco Giubilei.