Az EFOTT fesztiválon keletkező, biológiai úton bontható hulladékok szelektív gyűjtését, helyszíni előkezelését és további komposztálását is megszervezi a házigazda Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE).
A cél, hogy a fesztivál vendéglátóipari egységei minél nagyobb arányban használjanak hiteles komposztálhatósági jelölésekkel ellátott csomagolóanyagokat, étkészleteket és poharakat, beleértve a sörös korsót is, amelyből várhatóan több mint 100 ezret fognak elhasználni a fesztiválozók – írta az egyetem szerdai közleményében.
Az összegyűjtött biohulladékot a fesztivál hulladékudvarába szállítják, ahol egy zárt komposztáló konténerbe aprítják, az aprított szemét levegőztetésével pedig az előkezelést is elindítják, az anaerob bomlási folyamatok elkerülése céljából – írták.
A fesztivál zárása után a konténer tartalmát a MATE Hulladékgazdálkodási Tanszékének demonstrációs telepén fogják komposztálni, miközben tudományos céllal vizsgálják majd annak lebomlását és stabilizálódását.
Ezzel a MATE nemcsak elkerüli az egyszer használatos műanyagok felhasználását, karbonsemleges termékekkel kiváltva azokat, de zárni is tudja a biológiai körforgást a hulladékká vált terméktől egészen az új termék, a talajjavító komposzt keletkezéséig – hívták fel a figyelmet.
Jelezték, hogy a MATE egy közösségi komposztálót is üzemeltet majd az EFOTT Univerzumban, ahol délutánonként bemutatók lesznek.
MTI
Fotó: youtube
Népszerű cikkek a rovaton belül
Szakmai nap és piacbemutató: fókuszban a termelői piacok
Kinek való a mezőgazdasági munka? 3 szempont
Búzaszentelő Ünnepséggel indult el az idei Magyarok Kenyere Program
Bécsben is elindult az ingyenes “társkereső” méheknek és virágoknak
Alföldi Állattenyésztési és Gazdanapok Szakkiállítást és Vásár májusban
Minden az álhírekről: Így tudod felismerni az internetes valótlanságokat és ferdítéseket
Az idén is támogatja a fiatal agrárszakembereket a K&H
Májusban Pápai Expo és Agrárpiknik, fókuszban a generációváltás
Bükk, Mátra, szőlő, bor – az egri borvidéken élmény dolgozni!