július 14, 2024

Az örökzöldek fiatalító metszése

tuja metszése

Az örökzöldeknél, különösen a tujaféléknél idővel gyakori probléma, hogy túl magasra nőnek, vagy túl széles sövényt alkotnak, de az is előfordulhat, hogy megritkulnak. A klímaváltozás hatására egyre több károsító is előfordul.

A fiatalabb tujáknál az ifjítás-fiatalítás általában sikeresen működik, azonban az elöregedett 20 évesnél idősebb növényeknél nem biztos, hogy tökéletesen működik. A fiatalító metszésre legideálisabb hónapok a március és április, mivel a meleg és napsütés hatására beindul a növény nedvkeringése.

Tippek a tuja sövény fiatalítására

Elsőként határozzuk meg a metszés utáni sövény magasságot és szélességet. Jó tudni, hogy a vékony, vagy ujjnyi vesszőkön jóval esélyesebb, hogy új hajtások fejlődjenek ki. Ha túl magasan illetve szélesen hagyjuk, akkor később is nehéz lesz metszeni.

tuja metszése

Megkönnyíti a metszést, ha a magasság beállításához kifeszítünk egy hosszú kötelet. Nagyon fontos, hogy megfelelő szerszámot használjunk, a kiválasztás függ a hajtás vastagságától. A szerszám felülete mindig roncsolás mentes legyen, ezzel elősegíthetjük, hogy a hajtás felülete minél hamarabb begyógyuljon, és megelőzhetjük a sebfelületen a kártevők és a betegségek elszaporodását.  Szükség van jó minőségű metszőollóra, és éles ágvágó ollóra és sövénynyíróra. A visszametszett tuját permetezzük lehetőleg rézoxid tartalmú rovarölőszerrel.

Az ifjítást követően rendszeres öntözésre van szükség, valamint a tápanyag utánpótlásról örökzöldeknek való műtrágyával gondoskodjunk. Nagyjából egy év múlva besűrűsödik a sövény a folyamatosan kifejlődő rügyekből. Évente két alkalommal márciusban és júliusban ajánlott nyírni.

Az örökzöldek kártevője és védekezés

Az örökzöldek főként a zöld lombozatú fajtáknál egyre gyakoribbak a kártevők, például a boróka tarka díszbogár, amelyek főként a klímaváltozásnak köszönhetők. Különösen a legyengült immunrendszerű növényekben okoz kárt, mivel a tápanyag hiány és kevés öntözés miatt kevesebb gyantát termelnek.

Kis mértékű fertőzés esetén elegendő az elszáradt ágrészeket eltávolítani, bőségesen és rendszeresen öntözni, valamint örökzöld műtrágyát a talajba keverni és alaposan meglocsolni. Viszont erősebb fertőzés esetén valószínű, hogy új sövényt kell kialakítani.