július 17, 2024

Lassan visszanyerjük az elvesztett lovaskultúránkat a Kárpát-medencében

Szemafor Széltoló kisbéri félvér lótenyésztés

Oltszem, 2021. július 2. A Nagy István, Magyarország agrárminisztere által az oltszemi lovardának ajándékozott Szemafor Széltoló kisbéri félvér bemutatása a III. Nemzetközi Fogathajtó Verseny megnyitóján a háromszéki Oltszemen 2021. július 2-án. Nagy István a sportesemény megnyitóján bejelentette, hogy újabb anyaországi tenyésztésû, ezúttal kisbéri félvér fajtájú mén került Erdélybe, a Kovászna megyei Sepsibodokra. MTI/Kátai Edit

Kárpát-medencei együttműködésre is szükség van ahhoz, hogy a magyarság ismét elfoglalja vezető szerepét a lótenyésztésben, amely 30-40 évig „aludta Csipkerózsika álmát” – jelentette ki pénteken a közmédiának Nagy István agrárminiszter, aki részt vett az erdélyi oltszemi nemzetközi fogathajtó verseny megnyitóján.

A megnyitón a Szemafor Széltoló névre hallgató kisbéri-félvér mént Magyarország Agrárminisztériuma az oltszemi Mikó-kastély gazdaságának adományozta. A szilvásváradi állami ménesből Háromszékre szállított tenyészállat az utolsó fedezőmének egyike abból a kisbéri vérvonalból, amelynek eredete Oltszemen gyökerezik.

A miniszter elmondta: a mostani esemény kiegészíti azok sorát, amelyek nyomán korábban már négy mén került Erdélybe négy különböző magyarországi nemzeti parkból, hogy nemesítsék az erdélyi lóállományt. Mint mondta, Széchenyi óta tudjuk, hogy a Kárpát-medence kiváló hely a lótenyésztésre, és itt az ideje, hogy a magyarság újból megtalálja vezető helyét a világ lótenyésztésében. A miniszter szerint jó úton járunk, hiszen Magyarországon új fordulat van, egyre több magángazdaságban is sikeresen tenyésztik a lovakat, egyre több magyar versenylovat jegyeznek a világon, illetve egyre több lovat tudnak értékesíteni magas áron. A miniszter szerint öt-tíz éven belül Magyarország ismét a lótenyésztés élvonalában lesz.

Ahhoz, hogy ezt elérjék, kárpát-medencei együttműködésre is szükség van – mondta a miniszter. Hozzátette, hogy Erdélyben például több ló van, mint Magyarországon, ezért, mint fogalmazott: „erdélyi honfitársainknak is fontos segíteni abban, hogy emeljük az itteni lóállomány genetikai színvonalát”.

Az eseményen jelen volt Novák Károly Eduárd romániai sportminiszter is, aki a magyar közmédiának elmondta, hogy „lassan visszanyerjük az elvesztett lovaskultúránkat a Kárpát-medencében”. Megköszönte a magyar kormánynak, hogy támogatta az oltszemi nemzetközi fogathajtó versenyt, és megállapította, hogy Romániában a hagyományoknak köszönhetően a romániai magyarok tartják életben a fogathajtó sportot, amelyet a magukénak éreznek és szívvel-lélekkel űznek.

MTI

Címlapkép: Oltszem, 2021. július 2.
A Nagy István, Magyarország agrárminisztere által az oltszemi lovardának ajándékozott Szemafor Széltoló kisbéri félvér bemutatása a III. Nemzetközi Fogathajtó Verseny megnyitóján a háromszéki Oltszemen 2021. július 2-án. Nagy István a sportesemény megnyitóján bejelentette, hogy újabb anyaországi tenyésztésû, ezúttal kisbéri félvér fajtájú mén került Erdélybe, a Kovászna megyei Sepsibodokra.
MTI/Kátai Edit