május 20, 2024

Magasabb jövedékiadó-visszatérítés jár a gázolaj után a gazdáknak

szántás mélyszántás traktor

Fotó: MTI / Oláh Tibor

A kormány újabb intézkedéssel segíti a gazdákat. Megjelent az a kormányrendelet, amely rögzíti, hogy 2024. május 1-jétől a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj után visszaigényelhető adó mértéke 90 százalékra emelkedik – jelentette be az agrárminiszter a tárca közleménye szerint.

Nagy István hozzátette, a magyar kormány ígéretének megfelelően a gabonaágazat helyzetének javítását célzó ötpontos intézkedéscsomagjának egyik elemeként döntött a jövedékiadó-visszatérítés növeléséről. A közleményben a miniszter ismertette, hogy az európai agráriumban kialakult piaci zavarok miatt, amelyet elsősorban az Ukrajnából korlátozások nélkül beáramló termények dömpingje okoz, a magyar kormányzat újabb segítségnyújtásként

a gázolaj után fizetett adó-visszaigénylés mértékének módosításáról döntött.

A korábbi szabályozás szerint a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj után fizetett adónak a világpiaci ártól függően eddig 86, illetve 87 százaléka volt visszaigényelhető, míg az ezt megelőző években ezt mindössze 82, illetve 83,5 százalékban határozták meg. Ezt emeli most a kormány 90, illetve 90,5 százalékra, ami hektáronként átlagosan mintegy 400 forintos többletet jelent a gazdálkodónak.

Ez az intézkedés összesen 1-2 milliárd forintnyi éves többlettámogatást eredményez az agrárágazat számára.

Míg számos uniós tagállamban a gazdálkodók a gázolaj adó visszatérítésének megvonása miatt adnak hangot elégedetlenségüknek, addig Magyarországon emelkedik a visszatérítés mértéke – hangsúlyozta Nagy István.

A tárcavezető közölte, tavaly ezen a jogcímen 22,8 milliárd forinthoz jutottak a gazdálkodók a hazai költségvetésből. Kiemelte azt is, hogy a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj jövedéki adójának visszaigénylésnél az elszámolható gázolaj mennyisége továbbra is évente maximum 97 liter lehet hektáronként – olvasható az agrártárca közleményében.

MTI