április 20, 2024

Már a disznókat is naptejjel kenik a britek

sertés naptej

Fotó: bbc.com

Az extrém hőség Nagy-Britanniát sem kerülte el, ám náluk jóval szokatlanabb a 40 °C körüli hőmérséklet. Az állatok ugyanúgy szenvednek a kánikulában, mint az emberek (sőt ha nem rosszabbul), így megpróbálják az egészségüket óvni, néha meglepő megoldásokkal.

A BBC News beszámolója szerint néhány sertéstulajdonos naptejjel keni be az állatokat, hogy megvédje őket a leégéstől, míg Ela Mair, a díjnyertes sertéstenyésztő hat versenyzőjét – köztük öt pedigré wales-i sertést – hideg, nedves törülközőbe burkolja, hogy hűvösen tartsa őket.

“A sertések nem engedik ki olyan jól a hőt, mint más állatok, ezért nehéz őket hűvösen tartani” – mondta a 45 éves asszony, akinek a gwyneddi Pwllheli közelében van farmja.

“Hideg, nedves törülközőket teszünk rájuk, de vigyáznunk kell, hogy a meleg ne szárítsa meg túl gyorsan a törülközőket, hogy újra felmelegedjenek.”

“Ezért amennyire csak lehet, árnyékban tartjuk őket, és amennyire csak lehet, rajta tartjuk a ventilátorokat.”

Hogyan hat a hőség az állatokra?

A négynapos Royal Welsh Show-ra – Európa egyik legnagyobb mezőgazdasági rendezvényére – naponta több mint 50 000 embert várnak, és a közegészségügyi szervek felszólították a szervezőket, hogy készüljenek fel a rendkívüli hőségre.

Dafydd Jones, a Royal Welsh vezető állatorvosa elismerte, hogy a Powysban, Builth Wells közelében megrendezésre kerülő kiállításra vonatkozó előrejelzés “aggasztó”.

“Az állatok ugyanúgy szenvednek a nagy hőségben, mint az emberek – ha nem rosszabbul -, és mivel ilyen sok állat van ott, nagyon aggasztó, hogy az állatok nehezen fognak megbirkózni a hőséggel” – mondta a BBC Radio Cymru-nak.

A szervezők több mint 50 000 fontot költöttek extra ventilátorokra és szellőztetésre az istállókban, hogy a megközelítőleg 8000 állatot a lehető leghűvösebb helyen tartsák, miközben extra víz is rendelkezésre áll majd.

Forrás és fotó: BBC