június 17, 2024

Már jelentős nedvesség halmozódott föl a talajban

eső csapadék

MTI Fotó: Kovács Attila

Az év korábbi időszakának aszályos időjárása után mostanra jelentős nedvesség halmozódott föl a talajban – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Heti agrometeorológiai elemzésükben azt írták, az elmúlt egy hét időjárása a nagy mennyiségű, szinte országos csapadékról szólt, miközben sokfelé megérkezett az idei első hó is.

Hozzátették: ezúttal a legtöbb csapadékot az Alföld kapta, ahol a mélyebb talajrétegek 2021 nyara óta ki vannak száradva.

Közölték azt is: a 30 és 90 napos csapadékösszeg az ország nagyobb részén többletet mutat a sokéves átlaghoz képest, még északnyugaton van jelentős hiány.

A talaj felső félméteres rétege Sopron térségének kivételével telített. A mélyebb talajrétegekbe is bőven jutott a kiadós csapadékból, a leszivárgás jelenleg is zajlik, az Alföldön és a Kisalföldön van még nedvességhiány ebben a rétegben – írták.

Az elemzés szerint az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak, a talaj feltöltődése jól halad, egyre mélyebben ázik át. „Most sokkal jobban állunk”, mint tavaly ilyenkor, ami biztató a jövő évi termés szempontjából – írták. Hozzátették: az eketalp-betegséggel érintett táblákon a nehézkes beszivárgás miatt már belvízfoltok is megjelennek.

A folytatás újabb mediterrán ciklonokat, újabb jelentős csapadékot ígér, a talaj tovább nedvesedik, bár a beszivárgás egyre lassul. Péntekig emelkedik a hőmérséklet, megszűnnek a fagyok is, de szombattól újabb lehűlés kezdődik, vasárnaptól pedig a kevesebb felhő miatt visszatérnek a keményebb éjszakai fagyok is.

MTI