július 24, 2024

Megkezdődött a 2022. évi akg és ökológiai gazdálkodás támogatás kifizetése

Öntözés szántóföld

MTI/Sóki Tamás

Megindultak a 2022. évi agrár-környezetgazdálkodási (akg) és ökológiai gazdálkodási (öko) támogatások kifizetései, így a tavaszi munkák idején a tervek szerint mintegy 130 milliárd forint értékben jutnak forráshoz a programokban részt vevő gazdálkodók.

A magyar kormány és az agrártárca továbbra is a magyar gazdák mellett áll – hangsúlyozta csütörtöki közleményében Nagy István agrárminiszter. Nagy István kiemelte, hogy a 2022-ben benyújtott kifizetési kérelmek ügyintézése folyamatosan és feszített tempóban zajlik, a kifizetések jelentős részét a Magyar Államkincstár várhatóan március végéig le tudja zárni.

Első körben megközelítőleg 13 ezer mezőgazdasági termelő, összesen 58,36 milliárd forint összegű támogatásra számíthat ezen a héten, a döntésről egyedileg, ügyfélkapus tárhelyükön keresztül kapnak értesítést a gazdálkodók. Az akg támogatás tekintetében csaknem 9400 darab kifizetési kérelmet, minegy 40,5 milliárd forint támogatási összeggel, öko támogatás esetében több mint 3400 darab kifizetési kérelmet, majdnem 18 milliárd forint támogatási összeggel hagytak jóvá és indult meg kifizetés.

Második körben újabb 5000 gazdálkodó számíthat mintegy 47 milliárd forint támogatásra. A kifizetési kérelmek feldolgozása továbbra is folyamatos. Az intézményrendszer mindent megtesz annak érdekében, hogy, a jelentősen megnövekedett igénylés ellenére is, a vidékfejlesztési területalapú támogatások mielőbb megérkezzenek a gazdálkodókhoz – ígérte közleményében az agrárminiszter.

MTI