június 24, 2024

Megnyílt az új pécsi vásárcsarnok – a baranyai termelők nagyobb szerephez jutnak

új pécsi vásárcsarnok piac

Fotó: pecsma.hu

Megnyitotta kapuit a vásárlók előtt a 3,8 milliárd forintból épült új vásárcsarnok Pécsen pénteken – tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.

Közleményükben azt írták: a baranyai megyeszékhely belvárosában, a régi piaccsarnokhoz közeli területen emelt egyszintes, 6200 négyzetméteres ingatlanban 184 árusítóhelyet, 64 kiadható üzletet, egy éttermet, a külső piactéren 82 asztali árusítóhelyet alakítottak ki.

új pécsi vásárcsarnok piac látványterv
Fotó: pecsivasarcsarnok.hu

Az új parkolók az épület déli oldalán 13 teherautónak és 20 személyautónak, a keleti oldalon 47 személygépkocsinak biztosítanak rakodási, illetve parkolási lehetőséget – tették hozzá.

Az önkormányzat a beruházás szükségességét a helyi piaci vásárlói igényeknek a korábbinál jobb minőségű kiszolgálásával, a baranyai termelők nagyobb szerephez jutásával, valamint azzal indokolta, hogy a meglévő kereskedelmi és szolgáltató tevékenységet korszerűbb, fenntartható létesítményben lehessen folytatni.

új pécsi vásárcsarnok piac
Fotó: pecsma.hu

Korábban szóltak arról is, hogy az 1980-as években épült régi vásárcsarnok elavulttá vált, jelentős részét hosszú távon nem lehetett gazdaságosan üzemeltetni, az üzletként hasznosított pavilonok közműellátása megoldatlan volt és nem állt rendelkezésre hűtőház, amely ma már alapkövetelmény egy ilyen létesítményben.

Gondot jelentett az is, hogy a régi épület előtti csomópontban összpontosult a vásárcsarnok gyalogosforgalmának jelentős része, a kiszolgáló teherforgalom, a taxiállomás, a parkoló autók, továbbá a szomszédos távolságibusz-pályaudvar napi teljes forgalma.

új pécsi vásárcsarnok piac
Fotó: pecsma.hu

Az önkormányzat pénteki közleményében kitért rá, hogy a vásárcsarnok-beruházás költségét 2016-ban még mintegy egymilliárd forinttal kevesebbre tervezték, az építőipari árak drasztikus emelkedése és műszaki okok miatt megnőtt kivitelezési díj kifizetéséhez a kormány biztosított támogatást.

MTI

Fotók: pecsma.hu