június 24, 2024

Helytakarékos és pénztárcabarát ötletek kiskertekbe

kiskert min

Manapság már egy kisebb terasz és balkon kincsnek számít, azonban jóval nehezebb a kis alapterületet otthonossá tenni a kültérben. Összegyűjtöttünk pár egyszerű ötletet, némelyikhez még mélyen bele sem kell nyúlni a pénztárcába.

kiskert4 min

Nagyobb kerteket jóval könnyebb otthonossá és esztétikussá varázsolni, míg a falatnyi terekben optimalizálni kell a lehetőségeket és rugalmasan kezelni az igényeket. A kis területen sincs akadálya, hogy a maximumot kihozzuk, talán kicsit több tervezést és előkészületet igényel, számtalan DIY ötlet található az interneten. Az ügyes kéz és a kreativitás is hasznos, amely a végeredményt egyedivé és otthonossá varázsolja.

Magasságérzet

kiskert.3 min

Csapjuk be az érzékeinket a magasság érzet kiemelésével- ültessünk különböző magasságú növényeket! Alapvetően ismert, hogy a kis belterű helyiségekben, vagy akár a tetőterekben az alacsony bútorok megnövelik a magasságérzetet. Miért ne használnánk ki ezt az optikai trükköt a kertben? Legegyszerűbb és talán legolcsóbb megoldás, ha különböző magasságú növényekkel népesítjük be. A különböző díszfüvek nemcsak kerti sziklakertekben érvényesülnek, bátran válasszuk ezeket a karcsú hosszú növényeket, amelyek jól mutatnak nagy kaspókban, vagy növénytartókban. A törpe díszcserjékből is nagy a választék, akár napos, akár félárnyékos balkonra. Nagyon jól mutatnak a lefelé zuhatag szerűen növő futónövények. Jó választás lehet akár a hajnalka, vagy a gyönyörű virágaival díszítő sundaville. A balkon alapzatára pedig sorakoztathatunk kisebb virágokat, pozsgásokat, akár színkombinációt is létrehozva.

Lenyithatós, falra szerelhető polc

Helytakarékos megoldás a falra szerelhető polc, amelyet sokoldalúan használhatunk ki- akár bárpultként frissítőknek, de megfelelő magasságba helyezve a homeoffice helyszíneként is. A multifunkciós használat miatt rendkívül fontos a fa előkezelése (csiszolása és alapozása). A polcokra akár kisebb cserepekben kedvenc fűszernövényeinket is helyezhetjük, amelyek kellemes illatukkal az érzékszerveinkre kedvezően hatnak.

Építsünk dobogót!

A tér növelésére jó megoldás a szintnövelés, amelyet dobogóval kivitelezhetünk. Legkönnyebben és talán legjobban raklapból készíthetjük el, amely manapság reneszánszát éli: felhasználható különböző bútorok készítéséhez, de sokan rakják le terasz padlóként is. A dobogót berendezhetjük kényelmes kerti bútorokkal, vagy a manapság divatos függőfotellel, amelyek társaságában jól mutatnak akár a nagyobb dézsás növények is.