május 20, 2024

Minimálisra csökkent az antibiotikum-felhasználás a haszonállatoknál

állattenyésztés tehén tehenészet szarvasmarha

Fotó: Varga György/MTI

Egyre kevesebb antibiotikumot használnak fel az állattartók az Európai Unió­ban – derül ki az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság, az Európai Gyógyszerügynökség és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ közös vizsgálatából.

A kutatás során a szakemberek megállapították, hogy évek óta csökken a haszonállatoknál az antibioti­kum-felhasználás, és ma már alacsonyabb a mértéke, mint a humán egészségügyben felhasznált mennyiségnek.

A gyógyszerezés visszaesése annak köszönhető, hogy az európai gazdálkodók a szigorú állatjóléti szabályok betartása érdekében komoly fejlesztéseket hajtottak végre. A tartási körülmények javulása indokolatlanná tette a folyamatos antibiotikumos kezeléseket.

Az uniós hatóságok arra emlékeztettek, humán egészségügyi szempontból is üdvözlendő, hogy az általános és folyamatos, részben betegségmegelőzési célú antibiotikumos kezelés visszaszorul, mivel a haszonállatoknál elterjedt, széles spektrumú antibiotikumok sok esetben az embereket megtámadó kórokozókat is rezisztenssé tették ezekkel a hatóanyagokkal szemben.

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Varga György/MTI