június 15, 2024

Műfenyő vagy élőfenyő: A környezettudatos szemlélet már fenyőfa vásárlási szokásainkban is megjelenik

Műfenyő vagy élőfenyő

A karácsony közeledtével egyre többen gondolkodnak a méregdrága élőfenyő helyett a tartós műfenyő vásárláson. A környezettudatos szemlélethez hozzájárul, hogy ma már élethű fák is kaphatók, igaz ezeknek akár több százezer forint is lehet az ára.

A díszes karácsonyfa az ünnep nélkülözhetetlen kelléke, és mint minden évben, idén is jelentős áremelkedésre kell a vásárlóknak készülni. Sokak számára még mindig a természetesség, és a fenyőfaillat az elsődleges, de folyamatosan növekedik azoknak a száma, akik tartós műfenyőfát vásárolnak.

Műfenyő vagy élőfenyő

A karácsonyfa-állítás története

A karácsonyfa-állítás, mint szokás az 1800-as évek elején, a főként katolikus vallású Bécs legfelsőbb köreiben jelent meg, miután az evangélikus vallású észak-német vidékek szokásait kezdték átvenni. A karácsonyfa-állítási szokások elterjedésének a biedermeier korszak kiváló hátteret teremtett, főként a városok felső és középrétegei körében vált népszerűvé, és az ünneplés a templomok falai közül átkerült a családias otthonok közé. Magyarországon Pest-Budán az 1820-as évek végén állítottak fát először, és a szokás eleinte a németek által lakott polgári családok körében terjedt el, különösen azon a vidékeken, ahol a fenyőfához könnyű volt hozzájutni. Az ünnephez kapcsolódó szokások az elmúlt századok alatt az egész világon sokat változtak, az 1800-as években az ajándékozás központjában a gyerekek álltak. Főként finomságok, például cukrozott gyümölcs került a fa alá, majd hamarosan különféle ajándékokkal bővült, főleg játékokkal, és könyvekkel, és a karácsonyi kellékek ipara is megindult.

Műfenyő vagy élőfenyő

Az élőfenyő előnye és hátránya

Hazánkban is több fajta fenyőfa kapható, a legolcsóbb népszerű lucfenyő, de sokan vásárolják a jóval drágább nordmann fenyőket, douglas fenyőket és ezüstfenyőket is. Az utóbbiak előnye a jóval hosszabb élettartam és a magasabb élvezeti érték. Ha az ökológiai lábnyomot vesszük alapul, akkor tudni kell, hogy a nordmann fenyők jórészt Németországból és Dániából érkeznek, míg a lucfenyőket itthon termesztik.

Műfenyő vagy élőfenyő

Az élőfenyők nagyjából hét év alatt fejlődnek eladható méretűvé, fontos előnyük, hogy 100 százalékban újrahasznosíthatók. Hátránya egyrészt a nehézkes állítás, másrészt mire a vásárló fűtött otthonába bekerül a több hete kivágott fa – főként a lucfenyő – nagyon hamar ledobja a tűleveleit, és elveszti a tartását. Sokan éppen ebből az okból kifolyólag váltanak át műfenyőre.

A műfenyő előnye

A műfenyő fő előnye a tartósság – általában 3-4 évig is használják, ugyanakkor egyszerűen felállítható, és feldíszítve mindvégig esztétikus látványt nyújt. A műfenyőkből is egyre nagyobb a kínálat, hiszen prémium minőségű élethű, és anyagát tekintve PVC mentes,  PE polietilén alapanyagú darabokból is lehet választani.