június 24, 2024

Nagy bajban vannak a sertéstenyésztők

malac-disznó-sertés sertéstelep

Fotó: MTI/SZIGETVÁRY ZSOLT

Évente több százan dobják be a törölközőt Németországban és hagynak fel az üzlettel a költségek brutális emelkedése miatt. Ez húshiányhoz vezet a boltokban, ami tovább emelheti a sertéshús árát éppen a grillszezon előtt.

Bajorországban még mindig mintegy 2,4 millió sertés van – de számuk 2021 novembere és 2022 novembere között tizenkét százalékkal csökkent. Ugyanebben az időszakban mintegy 400 gazdaság adta fel az egyre emelkedő költségekkel szembeni harcot és zárta be a farmját – derül ki a bajor állami statisztikai hivatal felméréséből. Ez a folyamat nem újdonság a régióban, de még Németországban sem, és várhatóan idén is folytatódni fog – írja a V4na.com.

Stephan Neher, a bajorországi termelőket összefogó ernyőszervezet elnöke ismeri az okokat. Véleménye szerint a gazdaságoknak hiányzik a perspektíva – mind az állattartás, mind a pénzügyek terén.

“Ha túl sok a kérdőjel a jövőre nézve, nem keresnek pénzt, akkor sok gazdaságban felmerül a kérdés, hogy van-e egyáltalán értelme az ágazatban maradni”

– mondja a német sajtónak a férfi, aki maga is 60 tenyészkocát tart fiával együtt. Megerősítette a statisztikai hivatal adatait és elmondta, hogy sok gazda már felhagyott a sertéstartással, és még többen fogják abbahagyni.

Egyikük Reinhard Knüttel az alsó-frankföldi Rettersheimből, akinek 140 anyakocája volt. Az utolsók októberben hagyták el a gazdaságot – a vágóhídra. Nehéz döntés volt a gazda számára, de véleménye szerint “jobb a borzalmas vég, mint a vég nélküli borzalom”. Ő is úgy járt, ahogy sok más gazda, akiket választás elé állítottak az új állattartási szabályozással: vagy tetemes mennyiségű pénzt áldoznak egyes átépítési munkálatokra, esetleg átállnak a biogazdálkodásra, vagy elhagyják az ágazatot. Különösen megterhelő lett volna sokaknak, mivel nemcsak az építési költségek, hanem a takarmány és sok más tétel ára is jelentősen megnőtt.

Sok gazdához hasonlóan a bajor mezőgazdasági minisztérium is pénzt hiányol a sertéstelepek átalakításához. Azok a sertéstenyésztők, akik folytatják, általában több helyet és kevesebb állatot, jobb elhelyezést választanak, például szalmával és friss levegővel, vagy teljesen áttérnek a biogazdálkodásra.

Összességében azonban a gazdák, a politikusok és a szövetségek arra számítanak, hogy a lejtmenet folytatódik – és az állattenyésztés Németországban összességében visszaesik.

Stephan Neher mindenekelőtt egy dolgot szeretne: megbízható kimutatásokat. Ha a politikusok azt mondják, hogy csak az állattenyésztés 50 százalékát akarják, akkor a maradék 50 százaléknak ugyanúgy szüksége van a megélhetésre – mondja a bajor közmédiának.

Ráadásul közeledik a grillszezon, így a kereslet és a kínálat között akkora különbség alakulhat ki, hogy drasztikusan megemelkednek az árak. Sok hentes már tavaly is emelte az árait, idén még magasabbra törhetnek.

A német hentesszövetség nemrégiben végzett felmérése szerint a megkérdezett vállalkozások mintegy egyharmada feltételezi, hogy a sertéshúst egyre nehezebb lesz a kívánt mennyiségben és minőségben beszerezni. A bajor gazdaszövetség elnöke, Günther Felßner pedig arra figyelmeztetett, hogy egyre több hústermék a jövőben Spanyolországból fog érkezni, ha a tendencia folytatódik.

Igaz, a sertéshús importja már egy ideje folyamatosan növekszik, ennek oka, hogy a vágás során sok olyan rész keletkezik, amit a német fogyasztók nem akarnak a tányérjukon látni, például belsőségeket vagy füleket – csak a kiváló minőségű részekre van még kereslet.