június 17, 2024

Ők kapták 2023-ban a Magyar Sommelier Szövetség díjait

Par Excellence dij 2023

Fotó: Magyar Sommelier Szövetség Facebook oldala

Kilencedik alkalommal döntött a Par Excellence díj odaítéléséről a Magyar Sommelier Szövetség (Masosz), amely immár hat kategóriában ismerte el a magyar bor- és gasztrokultúra szakembereit.

A Par Excellence díjban azok a magyar szakemberek részesülhetnek, akik folyamatosan és magas színvonalon végzett munkásságukkal eredményesen járulnak hozzá a magyar éttermi kultúra minőségének növeléséhez, különös tekintettel az italfogyasztás színvonalának javítására, valamint a vonatkozó elméleti és gyakorlati ismeretek széleskörű népszerűsítésére – tudatta a Masosz.

Mint közölték, a jelöltekről szóló, végső döntést az elnökségi tagok hozzák meg egyhangúlag és annak figyelembe vételével is, hogy a maga területén kiválóan teljesítő vállalkozások, illetve szakemberek tevékenysége mennyire járul hozzá a szervezet alapszabályában megfogalmazott általános célkitűzések megvalósulásához.

Termelő kategóriában a mádi Szepsy Pincészet kapta az elismerést.

Szepsy István nagy múlútú borász család tagja, aki 1963-tól művel szőlőt, saját bort pedig 1983-tól készít. A pincészet több mint 20 országba exportál; birtokuk 54 hektár, ezen legfeljebb 60 ezer üveg bort készítenek évente.

Szepsy István a tokaji bor megújhodásának emblematikus alakja, aki megfizethetetlen szolgálatot tett a tokaji aszú és általában a magyar bor hírnevének rendszerváltást követő megújításáért – áll a méltatásban.

Kereskedő kategóriában a budapesti Winehub érdemesült a díjra.

Európa egyik legnagyobb borközpontja 2022 végén nyílt meg Óbudán, olyan közösségi platformként, amely a magyar pincészetek közös felületen való bemutatását és támogatását tűzte ki célul.

A Winehub nagykereskedelmi és kiskereskedelmi értékesítési csatornák bevonásával értékesíti a hálózatba belépő pincészetek borait, kínálatában már csaknem 50 borászat 600 tétele elérhető – közölte a Masosz.

Vendéglátó kategóriában a balatonszemesi Kistücsök Food & Room részesült az elismerésben.

Mint a közlemény emlékeztet, Csapody Balázs több mint három évtizede vette át az étterem üzemeltetését. A Kistücsök alappillére a gasztronómiai hagyományok tisztelete, valamint a régió kínálta alapanyagok széles körű használata és a helyi gazdálkodók, borászok támogatása – emeli ki a méltatás.

Szakíró kategóriában Dlusztus Imre lett a díjazott,

aki 1995-ben megalapította a Szegedi Borfesztivált. Több kötetet írt a magyar borvidékekről, Magyar Borászok című könyvsorozatában 16 termelő portréját rajzolta meg, 2011-ben pedig elindította az elitbor.hu portált.

Oktató kategóriában Ember Sándor részesült az elismerésben,

aki a rendszerváltás előtt kezdett kedvtelésből borászkodni a Balatonfelvidéken, a Magyar Magánpalackozók Társaságának alapító tagja. 1993-tól felépítette és vezette a Pántlika Pincészetet Dörgicsén, 1988-ban alapító tagja a Hét Borbírák Rendjének. Harminckét sommelier és borismereti tanfolyam szervezésében vett részt, majd a Budapesti Sommelier Iskolában oktatott. Több, témával kapcsolatos munka szerzője, illetve társszerzője.

A Dr. Kosárka emlékdíjat Áts Károly kapta

Idén első ízben kerül sor a Dr. Kosárka emlékdíj kiadására. Ezt a díjat az a borász, borászat érdemli ki, aki a legtöbbet tette a magyar bor külföldi sikereiért.

Első alkalommal ez a díj Áts Károlyt illeti, aki a Tokaji borvidéken született és nőtt fel, majd 1988-ban végzett a Kertészeti Egyetemen. Először a Tokaji Borkombinátban, majd hat éven át a Tokaj Kereskedőház Zrt. jogelődjénél dolgozott. 1994-ben került a Royal Tokaji Borászati Zrt-hez, ahol később főborásszá vált, 2013 áprilisában pedig a Grand Tokaj pincészethez csatlakozott. 2006-ban az amerikai Wine and Spirit szaklap 100 pontosra értékelte az általa készített 1999-es eszenciát – idézi fel a közlemény.

A Par Excellence díj egy plakett, amelyet a nyertesek ünnepélyes keretek között a Magyar Sommelier Bajnokság döntőjének megnyitóján vehetnek át.

MTI