július 20, 2024

Paradicsom levelek levélpödrődése

tomatoes min

A paradicsom levélpödrődését főként a nyári alacsony páratartalom okozza, azonban az ápolási hibák és a rosszul végrehajtott kacsozás, vagy levelezés is előidézheti. Jó tudni, hogy sem a termésmennyiséget, sem annak minőségét számottevően nem befolyásolja, csak a látványa lehet ijesztő a gazda számára.

Legfontosabb okai a paradicsom levélpödrődésének

Szabadföldi és üvegházi termesztésnél gyakran tapasztalható a levélpödrődés (kanalasodás). Általában az alsó, idősebb leveleken látható, hogy a főér mentén meghajlanak a levéllemez színe irányában. A levelek megtartják a zöld színűket, azonban idővel a középső és a fiatal levelek is deformálódnak. Legjellemzőbb az alacsony páratartalom okozta kanalasodás, amely főként a légköri aszály idején- nyáron fordul elő.

paradicsom

Páratartalom

Mint a legtöbb növénynél, így a paradicsom esetében is a párásítás hatására a termések fényesebbek és nagyobbak lesznek, másrészről kedvez a gombás betegségek kialakulásának. A paradicsom páraigénye folyamatosan változik a tenyészideje alatt. A kiültetést követően 60-65 %, majd meleg napos időben a termés érésének idején már 85-90 %-os páratartalom az ideális. Jellemzően az aszályosabb július és augusztus idején a levegő páratartalma kevesebb 50 %-nál, ezért csökkenti a levélfelületét – védekezve a kiszáradás ellen. A magas érték esetében jellemzően nagyobb levélzetet és vastagabb szárat termel, viszont a túl alacsony, illetve a túl magas értékek gátolják a növény termékenyülését.

Ápolási hibák

A paradicsom esetében a leggyakoribb ápolási hibát a rosszul végzett munkálatok jelentik. A hajtatásban, támrendszer mellett nevelt növényt szedési és növényvédelmi szempontból levelezni szokták és eltávolítják az oldalhajtásokat. A túlzott, egyszerre több (2-3 db) levél leszedésével, illetve a késői oldalhajtás eltávolítással idézhető elő a levelek kanalasodásának kialakulása.

Növényvédő szerek túladagolása

A gyomirtó általi fertőzés jellemezően a szántóföldön termesztett paradicsomnál fordul elő. A túladagolás hatására termés deformáció alakul ki, amely kísérő tünete a levélpödrődésnek.

Kártevők és károkozók

Levelek kanalasodását okozhatják kártevők, gombás, baktériumos és vírusos fertőző betegségek. Mindezek ellen vegyszeres beavatkozással lehet védekezni, illetve megelőzni.