A paradicsom levélpödrődését főként a nyári alacsony páratartalom okozza, azonban az ápolási hibák és a rosszul végrehajtott kacsozás, vagy levelezés is előidézheti. Jó tudni, hogy sem a termésmennyiséget, sem annak minőségét számottevően nem befolyásolja, csak a látványa lehet ijesztő a gazda számára.
Legfontosabb okai a paradicsom levélpödrődésének
Szabadföldi és üvegházi termesztésnél gyakran tapasztalható a levélpödrődés (kanalasodás). Általában az alsó, idősebb leveleken látható, hogy a főér mentén meghajlanak a levéllemez színe irányában. A levelek megtartják a zöld színűket, azonban idővel a középső és a fiatal levelek is deformálódnak. Legjellemzőbb az alacsony páratartalom okozta kanalasodás, amely főként a légköri aszály idején- nyáron fordul elő.
Páratartalom
Mint a legtöbb növénynél, így a paradicsom esetében is a párásítás hatására a termések fényesebbek és nagyobbak lesznek, másrészről kedvez a gombás betegségek kialakulásának. A paradicsom páraigénye folyamatosan változik a tenyészideje alatt. A kiültetést követően 60-65 %, majd meleg napos időben a termés érésének idején már 85-90 %-os páratartalom az ideális. Jellemzően az aszályosabb július és augusztus idején a levegő páratartalma kevesebb 50 %-nál, ezért csökkenti a levélfelületét – védekezve a kiszáradás ellen. A magas érték esetében jellemzően nagyobb levélzetet és vastagabb szárat termel, viszont a túl alacsony, illetve a túl magas értékek gátolják a növény termékenyülését.
Ápolási hibák
A paradicsom esetében a leggyakoribb ápolási hibát a rosszul végzett munkálatok jelentik. A hajtatásban, támrendszer mellett nevelt növényt szedési és növényvédelmi szempontból levelezni szokták és eltávolítják az oldalhajtásokat. A túlzott, egyszerre több (2-3 db) levél leszedésével, illetve a késői oldalhajtás eltávolítással idézhető elő a levelek kanalasodásának kialakulása.
Növényvédő szerek túladagolása
A gyomirtó általi fertőzés jellemezően a szántóföldön termesztett paradicsomnál fordul elő. A túladagolás hatására termés deformáció alakul ki, amely kísérő tünete a levélpödrődésnek.
Kártevők és károkozók
Levelek kanalasodását okozhatják kártevők, gombás, baktériumos és vírusos fertőző betegségek. Mindezek ellen vegyszeres beavatkozással lehet védekezni, illetve megelőzni.
Népszerű cikkek a rovaton belül
Nagy a baj: a kukoricatermés közel fele toxinnal fertőződött
A szárazság a körtét sem kímélte
Alacsony színvonalú a legtöbb dióültetvény, meg is látszik a diótermésen
Már az eső sem mentheti meg az idei terményt
Megduplázódott a szója vetésterülete hazánkban, de a hazai feldolgozást is fejleszteni kell
Jóval korábban kezdődött idén az almaszüret
Szántóföldi körkép a nyári hőhullám hatásairól
Már szedik a spárgát a hazai kertészetekben
Itt vannak az országos kukorica fajtakísérlet eredményei