július 21, 2024

Rosacea kezelés

Rosacea kezelés

Ma már egyre ritkább, ha valaki nem küzd valamilyen jellegű bőrpanasszal, vagy bőrelváltozással, és a rosacea sokak számára okoz zavaró esztétikai problémát a hétköznapi megjelenésük során. A problémás bőr otthoni ápolása nem egyszerű, ugyanakkor a folyamatos fényvédelemről is gondoskodni kell.

Mi áll a rosacea hátterében?

A rosacea, a bőrpirosság részben genetikai hajlamokon alapuló elváltozás, kialakulásában az immunrendszer, de egyéb irritáló tényezők is szerepet játszanak, vagy akár a napfény UV-sugárzása. Igen összetett probléma, ha már kialakult, teljesen nem gyógyítható, de a tünetek mérsékelhetők, illetve bizonyos eljárások révén tünetmentessé is tehető.

Kiknél fordul elő a leggyakrabban?

Általában nőknél, az I, II-es bőrtípussal rendelkezőknél fordul elő, – akiket világos bőr, haj, és szem jellemez -, a sötétebb bőrtípusok nem küzdenek ezzel a problémával. Azok a világos bőrű páciensek, akik hajlamosak a pirulásra, a tapasztalatok szerit fokozottabban hajlamosak arra, hogy a későbbiekben rosaceás is legyen a bőrük. Jellemzően a fiatal felnőttkorban 30 éves kor idején bukkan fel először. Több stádiuma van, és általában akkor fordulnak a páciensek szakemberhez illetve keresnek megoldást, amikor már nem tudják eredményesen házilag elfedni. Férfiak esetében a bőrpír mellett gyakran fordul elő a burjánzás, és alakul ki az úgynevezett karfiol orr.

Összetéveszthető-e más bőrproblémával?

Sokan keverik a szeborreás ekcémával, vagy a változókori kipirulással, amely a hőhullámok során lép fel, ezenkívül vannak bizonyos betegségek, amelyek hasonló jellegű tünetekkel járhatnak.

Mely módszerekkel mérsékelhető a rosacea?

A problémás bőr otthoni ápolása nem egyszerű, és azért sem, mivel nehéz megtalálni azt a kozmetikumot, amely kifejezetten alkalmas lenne a rosaceás bőr rendszeres ápolására. A megfelelő bőrápolási rutin kialakítása nagyon fontos, és jó tisztában lenni, hogy mely összetevők irritálhatják a bőrünket. Általában a következő összetevők kerülendők rosaceás bőrnél:

  • alkohol
  • bőrirritáló növényi kivonatok, pl. csodamogyoró
  • illatanyagok
  • eukaliptusz, mentol, borsmenta olaj

Rosacea kezelése orvos esztétikai eljárásokkal

A rosaceás bőr ma már többféle módszerrel és géppel kezelhető eredményesen, például rádiófrekvenciás kezeléssel, lézerrel, és villanófényes kezeléssel. Az előzetes konzultáción a szakorvos megállapítja súlyosságát, és meghatározza a rosacea kezelés során alkalmazott impulzus és energiaszámot és az optimális eredményekhez szükséges kezelések számát. Fontos tudni, hogy terhesség és szoptatás idején nem végezhető el, bár ez időtájt a kismamák számára nem is a rosacea a fő esztétikai probléma, hanem a májfoltosság, de a villanófényes technológia mindkét tünet kezelésére alkalmas.

Fájdalmas-e az IPL kezelés?

A rövid ideig tartó kezelés során a páciensek túlnyomó többsége semmilyen fájdalmat nem tapasztal, esetleg minimális kellemetlenséggel járhat. A páciens rögtön visszatérhet a megszokott életvitelhez, amire fontos ügyelni, az a magas faktorszámú fényvédőkrém, amelyet rendszeresen szükséges használni.

Milyen egyéb előnyökkel jár az IPL kezelés?

A villanófényes kezelés azért is olyan népszerű, mert gyors, és hatékony, már egyszeri kezelés is látható javulást eredményez, ugyanakkor a fenntartó kezelésekkel a probléma akár hosszú távon tünetmentessé tehető. Pácienstől függően 1-2 évente ismétlő kezelést szoktak ajánlani, hiszen csak a tüneteket kezelik, így előfordulhat, hogy a későbbiekben is bármi kiválthatja. A kiváltó tényezők skálája igen széles: hormonális változásoktól kezdve, belgyógyászati okok, napfény, stressz, vagy akár bizonyos kozmetikumok is. Az IPL technológia a fent említett bőrelváltozások mellett kiválóan alkalmas ránctalanításra is, javítja a bőr tónusát, egyenletessé varázsolja a színét és a ráncokat is kisimítja a kezelt területen.

Milyen egyéb teendő van a kezelést követően?

A szakorvos javaslatot tesz a meghatározott ideig kerülendő tevékenységekre (szolárium, napozás, stb.), valamint a bőrtípusnak megfelelő bőrápolási rutin kialakítására, és arcápoló készítmények használatára.

Fotó: darvasmed.hu