július 21, 2024

Hogyan védekezhetünk a szúnyog ellen házilag?

szúnyog

A nyári meleg beköszönte egyrészt sok örömmel jár, ugyanakkor a kellemes hőmérséklettel együtt megjelennek az élelmiszer-látogató legyek és a vérszívó szúnyogok egyaránt, és az utóbbiak azok, amelyek leginkább tönkre tehetik a szabadban töltött időnket, és akadályozzák a pihenésünket.

A szúnyogok jellemző tulajdonságai

A szúnyogok (Culicida) igen népes családja az állatvilágnak: a rovarok osztályán belül a kétszárnyúak rendjébe tartoznak. Több mint 3000 ismert faja van, ebből néhány nálunk is előforduló faj hematofág (az ember vérét szívja), és egykor milliónyi áldozattal járó malária járványok fertőzési vektorai voltak (a trópusokon még napjainkban is). A szúnyogok szinte mindenütt előfordulnak a Földön – a sarkkörök és a sivatagok kivételével, az életfeltételeiknek leginkább a trópusi klíma felel meg. A víz és a hőmérséklet alapvető tényező az életükben, így egy-egy árvíz az ártalmukat is hatványozni tudja.

Hím szúnyogok

Általában a hímek tollas csáppal, a nőstények pedig fésűs csáppal rendelkeznek, maga a rovar 0,5-1 cm nagyságú általában. A hímek feladata kizárólagosan a fajfenntartás, a megtermékenyítés után hamar elpusztulnak, rövid életük során csak növényi nedveket fogyasztanak.

Nőstény szúnyogok

A nőstények genetikailag arra programozottak, hogy vért szívjanak – a sikeres peterakáshoz, és a peték táplálékkal való ellátásához –, az alsó ajakban elhelyezkedő szúró-szívó szájszervükkel, amely a tápcsatorna része, és vérszíváskor mintegy pumpa működik. Szaglásuk és hőérzetük kiváló, a nőstény csípőszúnyogok az áldozataikat a kisugárzott hő, a kilélegzett szén-dioxid koncentráció, és még néhány jellegzetes illatanyag alapján derítik fel. A szemeik éles képalkotásra nem képesek.

A szúnyogok fejlődése, szaporodása

Az európai fajok nőstényei jellemzően a zárt és fűtött terekben átvészelik a telet, majd tavasszal petéket raknak. Kedvelt helyük a lassú folyású folyóvizek, és állóvizek vízfelszíne a part közeli szakaszoknak, valamint a pocsolyák, árkok víze. A fajtól függően egyesével, vagy petecsomókban 30-300 darabot raknak le. A lárvák néhány napon belül kikelnek, és a vízben lebegnek, és a légzőcsövüket kidugva lélegeznek. A lárvák jellemzően 4 vedlés után bebázodódnak, amely fajtól és hőmérséklettől függően egy hétnél nem tart tovább. Egy nyár alatt a többszörös rajzások miatt ez a körforgás hatalmas mennyiségű egyedszámot jelent minden évben.

szúnyog ellen

Magyarországon gyakori szúnyogfajok

Hazánkban a leggyakoribb és a legtöbb kellemetlenséget a következő fajok okozzák, amelyek fejlődési körülményeikben ugyan némileg eltérnek, de az ártalom tekintetében egymáson túltesznek:

  • Gyötrő szúnyog (Aedes vexans)
  • Mocsári szúnyog (Mansonia richiardii)
  • Házi szúnyog (Culex pipiens)
  • Foltos maláriaszúnyog (Anopheles maculipennis)

Ugyanakkor az elmúlt években már hazánkban is jelen vannak az olyan inváziós szúnyogfajok, mint például az ázsiai tigrisszúnyog (Aedes Albopictus), amelyek trópusi betegségeket terjeszthetnek.

Szúnyog elleni védekezés házilagosan

Vegyszeres készítményekkel

A csípés alatti vérszívást többnyire nem érezzük. A nőstényszúnyog a nyálával alvadásgátló fehérjéket juttat a szúrás helyére, amelyet a szervezetünk azonnal felismer, és a szúrás környékén túlérzékenységi reakcióba fog. Hisztamin szabadul fel, amely viszketést, duzzanatot okoz, valamint bőrpír kíséretében a környező erek kitágulnak. Az ellenreakció gyorsítása miatt javasolt az antihisztamin hatású krémek (például Fenistil) használata.

Ma már a szúnyogok elleni védekezés elképzelhetetlen vegyszeres készítmények alkalmazása nélkül, és a szabadban történő védekezéshez széles választék áll rendelkezésre. A bőrfelületre is krémek, riasztó szerek használata javasolt, és érdemes olyan készítményt választani, amely több órán keresztül képes a hatását kifejteni.

Fűszernövényekkel

A terasz közelében vagy az erkélyeken, ládákban nevelt illatos fűszernövények számukra kedvezőtlen mikroklímát okoznak. Ilyen hasznos növények a levendula, az oregánó (szurokfű), a menta és a citromfű. De jó megoldás lehet kiegészítésképpen a drágább, hatékonyabb szúnyogcsapdák alkalmazása, vagy a kedvezőbb árú füstölő spirálok használata.

A beltérben pedig elemes, vagy hálózatról működtethető párologtató készülékek használatával biztosíthatunk szúnyogmentes nyugalmat.