április 24, 2024
Svájci kifli

balmaz-sutode.hu

Akik szeretik a friss péksüteményeket, a svájci kiflit is kedvelni fogják!

Hozzávalók:
Blundel tészta
75 dkg liszt
45 dkg leveles margarin
15 dkg porcukor
½ dkg só
4,5 dl tej
3 tojássárgája
3 dkg élesztő

Forrázott diótöltelék
45 dkg dió
31,5 dkg cukor
Citromhéj, fahéj, vaníliás cukor
2-3 dkg leszárazott, lemagozott mazsola

A cukrot vízzel melegítem, majd amikor már megfelelő hőmérsékletű, ráöntöm a többi elkevert összetevőre. Ezt kinyújtom henger alakúra, és mennyiségtől függően beosztom, majd szivar alakokat formázunk belőlük.

Elkészítjük a blundel tésztát:
A vaj 90%-át a liszt 10%-ával összegyúrjuk: vajas rész. A tej egy részét meglangyosítjuk, bele kis cukor és az élesztő – felfuttatjuk. (A tej fele, annyi porcukorral, amennyit a 4 ujjunkkal fel tudunk csípni.) A tojássárgákat a többi tejjel, porcukorral, sóval elkeverjük.

Amikor felfutott az élesztő, összegyúrjuk a tésztát: Először az átszitált lisztben
(90%) alaposan morzsoljuk el a vajat (10%), utána hozzá az élesztő és a tojásos keverék.

A tésztát lisztezett asztalon kigömbölyítjük, bevagdossuk, letakarva pihentetjük (30 perc – amíg a tészta rugalmatlan lesz, nem ugrik vissza ha meghúzzuk)

A tésztába beburkoljuk a vajas részt: négy „fület” nyújtunk, a közepére rátesszük a vajas részt és ráhajtjuk a tésztát.

Kinyújtjuk (mindig a közepéről kezdve, hogy minél jobban eloszlassuk a szélek felé a vajat), és hajtogatjuk: szimpla – kinyújtás – dupla. (minden hajtásnál lesöpörjük a tésztáról a lisztet).

Pihentetés letakarva (30-40 perc)
Kinyújtás, szimpla hajtás – ezután is pihentetjük (30 perc)

Feldolgozás:
10-15 mm vékonyra nyújtjuk, és 14-15 cm széles csíkokra vágjuk, melyből háromszögeket vágunk ki. A háromszög alapjára helyezzük a forrázott diótölteléket, felcsavarjuk és kifli formára alakítjuk. Tojással megkenjük, 220 Celsius körüli gőzös kemencében sütjük. Sütés után forró barackízzel majd fondánnal kenjük meg, végül egy félbevágott koktélcseresznyével díszítjük.

Címlapkép: Illusztráció / balmaz-sutode.hu