április 24, 2024

Szezonális és állandó lehetőségek – ausztriai munka nyelvtudás nélkül

ausztria munka

Bár a hazai álláspiac is bővelkedik az elérhető pozíciókban, a külföldi munkavégzés mindig is sokak körében jelentett népszerű opciót. Ez természetesen abszolút indokolt, hiszen az általuk garantált bérek jellemzően sokkal magasabbak. Állandó kérdés azonban a nyelvtudás és hogy az mennyire fontos a munkába álláshoz.

Terítéken a külföldi munkák

Az álláspiacon jellemzően mindenki igyekszik az elérhető lehetőségekhez mérten a legjobban boldogulni. Az, hogy kinek mi jelenti az ideális állást, sok szubjektív és objektív szempont mentén dől el. Ezek között az egyik legsarkalatosabb és leginkább univerzális talán mégis a bérezés kérdése. A hazai összevetésekben gyakran esik szó a külföldön jellemző átlagkeresetekről, a statisztikai adatok szerint pedig sajnos ebben erős lemaradásban vannak a hazai munkahelyek.

A döntés és a váltás szabadsága természetesen mindenki számára rendelkezésre áll, így sokan döntenek úgy, hogy külföldön próbálnak szerencsét. Németország vagy Anglia is a gyakori úticélok között említhető, ám mégis talán Ausztria jelenti e szempontból a legkézenfekvőbb megoldást. Ennek egyik fő oka értelemszerűen a szomszédos elhelyezkedése. Ez például azon hazai munkavállalók számára jelent abszolút könnyebbséget, akik a határ mentén élnek és akár ingázással is megoldhatják a munkát.

De az osztrák álláslehetőségek nem csak nekik, hanem sok más álláskereső számára is vonzó lehetőséget jelentenek. Legyen szó akár szezonális, akár hosszútávú munkákról, az elérhető bérszínvonal és sokszor a körülmények is kimagaslóak. Kérdés, persze, hogy mit követelnek meg a cégek a munkavállalóktól, szükséges-e például nyelvtudás. Bár sok munkakör esetén a válasz igen, akadnak kivételek. Az ausztriai munka nyelvtudás nélkül Profession kínálata például ebben is segíthet.

Szezonális és hosszútávú lehetőségek

Ahogy itthon, úgy természetesen Ausztriában is rendkívül sokszínű álláslehetőségeket talál az, aki külföldön szeretne szerencsét próbálni. A nyelvtudás hiányában persze némileg szűkebb a kínálat, de így sem érheti panasz az elérhető álláslehetőségek palettáját. Egy ausztriai munka nyelvtudás nélkül is kínálhat remek kondíciókat, kimagasló béreket és előrelépési lehetőséget. Sok esetben pedig akár szezonális opciót is nyújtanak.

Ha idénymunkákról van szó, több szektor is szóba kerülhet. A mezőgazdaság területén például szinte minden évszakban találhatunk időszakos állásokat. Sok ausztriai munka nyelvtudás nélkül is betölthető ezen a területen, hiszen itt jellemzően fizikai munkáról van szó, mely nem igényel sok kommunikációt. A szezonalitás szempontjából a másik jellemző szektor a turizmus. Ez esetben már sok pozíció igényel nyelvtudást, ám itt is akadnak anélkül is betölthető álláshelyek.

Ha hosszútávú lehetőségekben gondolkozunk, és egy ausztriai munka nyelvtudás nélkül érdekel minket, jó lehetőségek rejlenek a szakmunkákban is. A különböző kivitelezési feladatok jellemzően nem igényelnek különösebb nyelvtudást, főleg, ha egy közvetítő cégen keresztül jutunk hozzá a munkához. Ez esetben jóval beszédesebb a munka minősége, mint a dolgozók nyelvi képzettsége. Egy-egy ilyen állással pedig egészen kiváló bérek is elérhetők.

Előrelépés kilátásban

Bár tény, hogy számos ausztriai munka nyelvtudás nélkül is a rendelkezésünkre áll, mindenképpen érdemes nyitottan állni a tanulás felé. A munkák során várhatóan eleve ragad az emberre némi alapvető nyelvtudás, de ennek tudatos fejlesztése és a tanulni vágyás még inkább segítheti az előrelépést. Tény, hogy a nyelvtudás nélküli álláshelyek is remek lehetőségeket kínálnak, ám a nyelv megtanulásával még magasabb szintre emelhetjük a kinti munkalehetőségeket.

Ha tehát egy jó tanácsot kellene ezzel kapcsolatban megfogalmazni, az mindenképpen az lenne, hogy legyünk nyitottak a nyelvtanulásra és a fejlődésre. Sok ausztriai munka nyelvtudás nélkül is kiváló megélhetést biztosít, de a saját magunk dolgát könnyítjük meg, ha idővel a kommunikációval sem lesz gondunk. A munkába állás természetesen egyszerűbb a nyelvtudást nem igénylő helyeken, ám erre az alapra később még egyszerűbb építeni.

A külföldi munkavégzés tehát továbbra is kifejezetten vonzó a hazai álláskeresők körében, a jövedelmet illető tendenciák pedig nem látszanak változni. Sok esetben egy külföldön végzett kétkezi munka bérével akár a hazai értelmiségi állásokét is lekörözhetjük. Mindig van azonban fentebb, így egy ausztriai munka nyelvtudás nélkül inkább az alapot képezze a fejlődéshez és a lehetőséghez, hogy egy szép külföldi karriert is bárki felépíthessen.