április 24, 2024

Tippek balkonkertészeknek: A növények is megszenvedik a kánikulát!

aszaly min

Idén hamar beköszöntött az első kánikula, olyan hőség szakadt a nyakunkba, hogy csak az esti órákban tudtunk kiülni a teraszra, balkonra. Nem csak a mi szervezetünket viseli meg, a legtöbb növény számára is elviselhetetlen. Az erkély tájolása adott, így a tűző naptól érintett helyeken a növények is extra védelemre szorulnak.

Tippek, amellyel a növények is túlélik a meleget

Az extrém meleg, a tartós 30 fok feletti hőmérséklet még a kifejezetten ellenálló növényeknek sem kedvez, ilyenkor kell olyan lépéseket megtenni, amellyel a kedvenceink is átvészelik a kánikulát. Jó tudni, hogy az átültetésekre sem ez a kedvező időszak!

aszaly2 min

Locsolás

A cserépben nevelt virágoknak is jóval gyorsabban szárad ki a földje, ezért elengedhetetlen a rendszeres öntözés. Ahhoz, hogy a nedvesség jól hasznosuljon, fontos, hogy semmi képpen se napközbenre, hanem estére, vagy reggelre időzítsük. Sokan esküsznek extrém melegben a napi kétszeri locsolásra is.

Áthelyezés

aszaly4 min

Az öntözés mellett egyéb praktikákhoz is folyamodhatunk, érdemes megfontolni –legalább időszakosan a növény áthelyezését árnyékba, vagy félárnyékos helyre még a fényigényű példányokat is. Az érzékeny növényeknek részleges árnyékot hozhatunk már azzal is létre, ha lesorakoztatjuk a földre.

Árnyékolás

Amennyiben erre nincs mód akkor ideiglenes árnyékolót is rögzíthetünk a növények fölé.

Talajtakarás mulcsozással

A mulcsozás nyáron is jó megoldás, különösen azok a növények hálálják meg, amelyek egész nap a tűző naptól érintettek. Akár növény nyesedéket lenyírt füvet, szalmát, vagy zúzott fakérget is rétegezhetünk a földre.

Burkolás

Amennyiben a növényünk cserepe sötét/fekete, akkor hasznos lehet, ha a cserepet valamilyen fehér textillel körbeburkoljuk, ezzel is óvjuk a föld átmelegedését és a túlzott párologtatást.