július 20, 2024

Tippek sövények kialakításához

sövény

A megfelelő sövény kiválasztását több szempont befolyásolja, egyrészt nyírt, vagy nyíratlan sövényt telepíthetünk, illetve a magassága is kulcsfontosságú. Az sem mindegy, hogy egész évben zölden pompázó elhatárolót szeretnénk a kertünk bizonyos pontján létesíteni.

A sövény kiválasztás szempontjai

A sövények legfontosabb funkciója a környezettől való elhatárolás, az intimitás biztosítása a kíváncsi tekintetektől való elzárás. Ugyanakkor egy lélegző zöld kerítés hozzájárul, hogy a kertben természetes környezetet teremtsünk. A magasabb sövények ráadásul a szél, és az utcai por ellen is hatékonyak.

sövény

A fenntartás módja és típusa alapján nyírott vagy nyíratlan sövényről beszélhetünk. A nyírt esetében meghatározott időszakonként szabályos magasságra/geometriai formára alakítjuk. Ez meglehetősen munkaigényes, azonban ha nem magunk gondozzuk a kertet, akkor jelentős költséggel jár.

A mérete szerint is választhatunk: 1 méter alatt alacsony szegélysövényről, kb. 1 m körül pedig félmagas, lassúbb növekedésű puszpángok (buxusfélék), balkáni babérmeggy ’Piri’ jó választás. Az 1,5-2 m magas erőteljes növekedésű növény például a közönséges gyertyán (Carpinus betulus).

sövény

Gyakori dilemma a kerttulajdonosoknak, hogy örökzöld vagy lombhullató sövényt válasszanak. A telepítés előtt el kell dönteni, hogy levelét télen megtartó – de tavasszal lombotváltó télizöldet, vagy egész évben lombjával díszítő örökzöld fajtákból választunk. Vagy az ősztől tavaszig kevesebb takarást nyújtó lombhullatók közül választunk.

Tippek a kiválasztáshoz

A magas nyírott sövények között számos népszerű, esetenként virágaival is díszítő lombhullató cserje és fa is megtalálható. A júliustól egészen szeptemberig bőséges virágot hoz a kerti mályva (Hibiscus syriacus). A fák közül az igen gyorsan fejlődő turkesztáni szil (Ulmus pumilla var arborera) ’Puszta’ jó választás.

Gyakran ültetik magas sövényként a lombhullató kerti gyöngyvesszőt (Spiraea x vanhouttei), amely kerti bajnócaként is ismert és 2-2,5 m magasra nő. Előnye, hogy könnyen nevelhető, és nem csak levelével díszít, áprilisban nyílnak félgömb alakú, apró fehér virágai.